Leto s rytiermi

Leto s rytiermi

Vieme, že stredovekú dvorskú kultúru formovali kresťanské a etické ideály. Ich nositeľmi boli rytieri, o ktorých sme vám počas leta, každý piatok popoludní prinášali rôzne informácie. Dnes vám ponúkneme posledné časti seriálu, v ktorých sa Hana Michalčíková venuje predovšetkým etickému rytierskemu kódexu.

Leto s rytiermi - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Byť rytierom znamenalo kedysi slávu a česť. Byť rytierom dnes znamená obetovať čas, poznať históriu, mať dobrú kondíciu a ovládať šermiarske súboje natoľko, aby boli pre súčasníkov zaujímavé. Ale čo bolo a zostane spoločné pre rytierov stredovekých a terajších? Zásady rytierskej etiky.

Cestovateľov v čase si dokážeme predstaviť najmä vďaka sci-fi filmom. Ale verili by ste, že za cestovateľov v čase sa považujú všetci tí naši súčasníci, ktorí sa hlásia k rytierstvu? Myšlienkami, šermiarskymi súbojmi, scénkami, ktorými verne kopírujú život tejto stredovekej elitnej vrstvy? Takúto zdravú rozpoltenosť priznáva aj šermiarsky majster Peter Koza, jeden zo zakladateľov historického šermu na Slovensku, s ktorým sa stretla Hana Michalčíková.

Leto s rytiermi - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Myšlienky o rytierstve, jeho poslaní, symboloch a odkazoch patrili mužovi, ktorému v rytierskych kruhoch nepovedia ináč ako majster. Petrovi Kozovi, jednému zo zakladateľov historického šermu na Slovensku. Aj on má zásluhu na tom, že o rytieroch nemusíme len čítať, ale dokážeme si aj živo predstaviť a inšpirovať sa ich životom.

Autorka: Hana Michalčíková Ilust. foto: TASR - Michal Svítok

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame