V mnohých obciach sa premnožili túlavé zvieratá

V mnohých obciach sa premnožili túlavé zvieratá

Hovorí sa - pes, najvernejší priateľ človeka. Škoda, že to neplatí aj naopak a pre nezodpovednosť človeka sa túlavé psi stávajú v niektorých lokalitách Slovenska obrovským problémom. V Plaveckom Štvrtku sa dokonca niekoľko psov vyberie každé ráno do areálu základnej školy. Prečo sa im zapáčilo práve toto miesto, zisťovala Tatiana Šušková u riaditeľky školy Mariany Korbeľovej.

V mnohých obciach sa premnožili túlavé zvieratá - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Podľa údajov Slobody zvierat sa na Slovensku v súčasnosti chová asi pol milióna psov. Približne tridsaťtisíc psíkov ročne je nechcených a teda usmrtených či vyhodených. Problém túlavých psov sa potom v mnohých mestách a obciach stáva problémom. Ako si s nimi samosprávy dokážu poradiť, zisťovala Tatiana Šušková. S hľadaním riešení začíname v Plaveckom Štvrtku, kde starosta Ivan Slezák ráta počet túlavých psov na desiatky.

V mnohých obciach sa premnožili túlavé zvieratá - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Niektorí majitelia psov sú však nepoučiteľní. Najlepším riešením sa podľa vzoru niektorých miest z Českej republiky zdajú programy trvalej registrácie zvierat mikročipmi. Samosprávy tak získajú nielen údaje o počte zvierat v meste, ale dokážu určiť, komu patria a v potrebných prípadoch vyvodiť voči nezodpovednému majiteľovi aj príslušné sankcie.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: Alexis

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame