Ako správne obnovovať ľudovú architektúru?

Ako správne obnovovať ľudovú architektúru?

Na Slovensku vždy platilo - čo Slovák, to dobrý remeselník. Od murára, cez tesára, maliara, po hrnčiara. Možno preto rástli kedysi na slovenskom vidieku domy, ktoré si ľudia vlastnoručne postavili s vkusom a precíznosťou. Aj s rešpektom k prostrediu, v ktorom vznikali. Na severe Slovenska s dominanciou dreva, na juhu zeme, kameňa a slamy. Ich búranie a výstavba nových domov úplne zmenili tvár dedín. Architektka Naďa Hrašková, ktorá sa desiatky rokov venuje programu obnovy ľudovej architektúry, tvrdí, že súčasný stav je neutešený. K mikrofónu si ju pozvala Hana Michalčíková.

Ako správne obnovovať ľudovú architektúru? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Snahou architektov je zachovať ľudovú architektúru a historicky cenným miestam poskytnúť cielenú ochranu. V rozhovore s architektkou Naďou Hraškovou z Fakulty architektúry STU pokračuje Hana Michalčíková.

Ako správne obnovovať ľudovú architektúru? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To, čo býva pekné na pohľad, nebýva jednoduché pre život. Tak je to aj s domami po našich predkoch, pri ktorých obdivujeme fortieľ, majstrovstvo, vkus, ale žiť v nich je už nepohodlné. Vyžadujú si náročnú opravu a tak ide romantika aj spomienky bokom. Z domov sa stávajú chalupy a pravidelné bývanie sa mení na dočasné. To je ešte ten lepší prípad, horšie je, keď sa domy zbúrajú a nezostane po nich ani stopa.

Autorka: Hana Michalčíková Ilust. foto: Ymon

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame