Prečo sa Poliaci učia slovenský jazyk?

Prečo sa Poliaci učia slovenský jazyk?

„Uč sa cudzie jazyky a otvorí sa ti celý svet." Proti tejto rade rodičov a učiteľov niet čo namietať. Ale načo sa napríklad niektorí poľskí študenti učia po slovensky? Veď Poliakov je niekoľkonásobne viac a naše jazyky sú si také podobné... Keď Michal Herceg pred časom navštívil Varšavu, priamo v centre mesta našiel Slovenský inštitút, kde sa organizujú kurzy nášho jazyka pre začiatočníkov i pokročilých. My sa teraz pozrieme na skupinu študentov, ktorí už po slovensky vedia veľmi dobre. Hovorí študentka Karolína.

Prečo sa Poliaci učia slovenský jazyk? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovenčina a poľština sú si veľmi podobné, ale na oboch stranách môže dôjsť aj k nejednému prekvapeniu. Skúste si napríklad vo varšavskom obchode vypýtať čerstvý chlieb a uvidíte, čo vám dajú.

Niektorí poľskí študenti z nich sa k nášmu jazyku dostali okľukou cez češtinu. Aj preto boli témou vyučovacej hodiny, ktorú navštívil Michal Herceg, bohemizmy. Ktoré slovo je slovenské a ktoré české? S odpoveďou máme z času na čas ťažkosti aj my Slováci. Ako to zvládajú Poliaci? Počúvajme študentku Aliciu.

Prečo sa Poliaci učia slovenský jazyk? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Michal Herceg Ilust. foto: Robfoto

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame