Dobrá rada: Peľová sezóna je tu

Dobrá rada: Peľová sezóna je tu

Tento raz na aktuálnu, alebo ak chcete - sezónnu tému. Úrady verejného zdravotníctva nás už zásobujú peľovým spravodajstvom. Aký alergén nás trápi najviac v našich končinách? Pýta sa Martina Švirlochová primárky Dermatovenerologickej kliniky UNB a LF UK – Jany Nemšovskej:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chystáte sa ráno do práce? Poponáhľajte sa! Najmä ak ste alergik. Ale, ak ste alergik z mesta, máte ešte nejakú tú hodinku k dobru. Aj o tom sú naše tohto týždňové dobré rady. Martina Švirlochová na Dermatovenerologickej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava, zisťovala u primárky Jany Nemšovskej, kedy je najviac peľu v ovzduší.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V týchto dňoch, by mala byť našim zdrojom informácií aj Peľová informačná služba. Už vieme, že najviac peľu v ovzduší je v teplom, suchom a veternom počasí, v meste najmä okolo obeda. Martina Švirlochová sa primárky Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava a Lekárskej fakulty UK Jany Nemšovskej spýtala – čo jesť?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň je Dobrá rada určená vám, čo cítite prvé prejavy alergie, no nestihli ste testovanie u alergológa a pomohli by vám aj drobné zmeny životného štýlu. Udáva sa, že až 40% detí a 30% dospelých je alergických. Má k tomu čo povedať prehnaná hygiena? Pýta sa Martina Švirlochová alergologičky, imunologičky Jany Nemšovskej

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme spomínali, že zdravý životný štýl je pre alergika veľmi dôležitý. Skladá sa z pestrej a vyváženej stravy, alkohol a cigarety by mali byť tabu. Naopak kvalitný spánok a vyhýbanie sa stresu – samozrejmosťou. Martina Švirlochová dnes s primárkou Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava Janou Nemšovskou uzatvárajú našu tohto týždňovú tému pohybom. Žiada sa aj pravidelné športovanie. Aký šport je vhodný pre človeka, ktorý v týchto týždňoch začína pociťovať prvé svrbenie v nose a kýchanie?

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Posledná dobrá rada v tomto týždni – sledujte peľové spravodajstvo.


Autorka: Martina Švirlochová; Ilustr. foto: Congerdesign

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame