Dobrá rada: Syndróm vyhorenia

Dobrá rada: Syndróm vyhorenia

Syndróm vyhorenia je inými slovami aj psychický stav, takzvaný zážitok vyčerpania. Nevyhýba sa žiadnej profesii. Preto sa tento týždeň budeme venovať „vyhoreniu“. Začneme definíciou syndrómu vyhorenia. Čo to teda je sa pýtal Dalibor Uhlár – psychoterapeutky Jany Štúrovej.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predstavte si, že ste 8 hodín denne s ľuďmi, ktorí stále niečo potrebujú a bombardujú vás rôznymi otázkami, až vám postupne začínajú ísť na nervy. Vtedy sa môže stať, že pracovník v takejto práci uviazne, začne postupne strácať radosť zo života, a následne sa dostáva do začarovaného kruhu. A potom nastupuje pocit bezvýchodiskovosti. Venujeme sa tento týždeň syndrómu vyhorenia, teda stavu duševného, emocionálneho, ale aj fyzického opotrebovania. Dalibor Uhlár sa pýtal psychoterapeutky Jany Štúrovej, či je syndróm vyhorenia aj poruchou duševného zdravia.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fyzicky pracujúci ľudia si často neprenášajú pracovné problémy domov. Pokiaľ je na pracovisku dobrá atmosféra, vládne tam otvorenosť, ústretovosť a tolerancia v tom prípade sa syndróm vyhorenia nemusí dostaviť. Aké sú rizikové faktory vyhorenia pýtal sa Dalibor Uhlár psychoterapeutky Jany Štúrovej.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Syndróm vyhorenia je inými slovami aj psychický stav takzvaný zážitok vyčerpania. Tento stav sa nevyhýba žiadnej profesii. A teda, môžeme považovať za syndróm vyhorenia aj nedostatok pracovnej motivácie?

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pocity prázdnoty, bezvýchodiskovosti majú blízko k depresii a vyhorenie býva často spúšťačom depresie a syndróm vyhorenia sa prejaví u človeka, ktorý sa snaží stále viac a viac, a pritom má stále menej radosti z toho čo robí. Človeku so syndrómom vyhorenia dobre urobí aj zmena. Niekedy treba zmeniť povolanie, inokedy stačí len miesto. Dopriať si pokoj, relax, prechádzku a aj zdravú stravu.

Máte pocit, že vaša duševná, emocionálna a fyzická energia je úplne spotrebovaná. Ak áno, môže ísť o takzvaný syndróm vyhorenia. Tejto téme sme sa venovali v dobrých radách počas tohto týždňa. Dnes si to celé ešte zrekapitulujeme. Čo je syndróm vyhorenia?

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takže, aby sa nedostavil syndróm vyhorenia skúsme si nájsť čas na relax, odpočinok a pohyb. Od pondelka to už bude opäť o inom. Poradíme vám, ako cvičiť základné cviky aj bez pomôcok vo fitnescentre.


Autor: Dalibor Uhlár; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame