Čo vás trápi? Kliešťová encefalitída

Čo vás trápi? Kliešťová encefalitída

Pitný režim má pre kliešte zásadný význam –  sucho je totiž  ich najväčším nepriateľom. Kliešte  dokážu uhasiť svoj smäd aj z vodnej pary, ale hlad si ukoja na nás. Pijú, cicajú koľko vládzu. My by sme to aj vydržali, ak by kliešte neboli zdrojom závažných infekcií – bakteriálnych aj vírusových. Máte nejakú skúsenosť s kliešťami? Pýtala sa Janka Bleyová Bratislavčanov.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Globálne klimatické zmeny spôsobili, že kliešte nám nepijú krv iba v nížinách, ale  už si nás vystriehnu  aj vo Vysokých Tatrách. Čas od prisatia sa kliešťa,  až po infekciu je pomerne krátky. Kliešťovi stačia 2 hodiny, aby nás nakazil vírusom kliešťovej  encefalitídy. Je to paradox, ale  pritom vôbec nemusíte byť v prírode, ba  kliešť sa vôbec nemusí do vás zahryznúť a  môžete sa infikovať. Slovo má Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci sa zhodujú v názore, že Slováci nevenujú  dostatočnú pozornosť infekciám, ktoré spôsobujú kliešte. Aj preto všetky informácie o prenose kliešťovej encefalitídy, ale i o možnej liečbe a prevencii pred  pár dňami  spustili  na svojej webovej stránke  s jednoduchým názvom – Cesty kliešťa.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame