Nakoľko sú naše deti empatické?

Nakoľko sú naše deti empatické?

Generácia narodená po roku 2000, označovaná aj ako „Generácia Z“, je v oblasti najnovších  technológií najzručnejšia.  My dospelí si občas len povzdychneme:  „Tie deti, akoby sa s mobilmi a internetom už  narodili“  Ale  sú   aj dostatočne empatické  a humánne k iným? Vedeli a najmä chceli  by pomôcť v núdzi či v nebezpečenstve? Realitu mapuje projekt „ZÁCHRANA SOM JA“. Ide o  súťaž medzi  základnými  školami  a do jednej z najúspešnejších -  v bratislavskej Dúbravke na Sokolíkovej ulici - sa vybrala Janka Bleyová. Pred školou už  záchranárka Petra Plačková ukazovala najmenším, čo všetko má dobre vybavená sanitka na  záchranu života človeka napríklad pri dopravnej nehode. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď srdce prestáva biť v pravidelnom rytme, keď sa iba ľahučko chveje, teda fibriluje – ide o sekundy a minúty. V súčasnosti už však existuje pomôcka, ktorá dokáže „oživiť srdiečko“ kým prídu profesionálni záchranári. 

Vrátiť tému prvej pomoci opäť na školy, taká je filozofia projektu „Záchrana som ja.“ Deti z viac ako 400 tried základných škôl  z celého Slovenska posielali do súťaže príbehy tematicky zamerané na prevenciu pred úrazmi a bezpečnosť na cestách. Na podujatí oslovila  autorku a koordinátorku spomínaného projektu Janu Mračnovú Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes predpoludním sme boli  na  zážitkovom kurze prvej pomoci pre najmenších  s Jankou Bleyovou. A ešte jeden údaj. Počas existencie neziskovej organizácie Falk prešlo jej kurzami  už viac ako 9 000 detí po celom Slovensku.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame