Práva rodičiek a realita

Práva rodičiek a realita

Ročne sa na Slovensku narodí približne 55 tisíc detí a vo väčšine prípadov svetlo sveta  uzrú deti v niektorej zo slovenských pôrodníc. Ešte donedávna sa u nás  v súvislosti s pôrodnou  starostlivosťou, však vonkoncom  nediskutovalo o nejakých právach rodičiek.  Realitu  v našich zdravotníckych zariadeniach obnažuje nová publikácia: „ Ženy, matky, telá“.  S dvoma zainteresovanými odborníčkami, Šarlotou  Pufflerovou zo združenia – Občan, demokracia a zodpovednosť a so Zuzanou Kriškovou  zo združenia Ženské kruhy sa na ich výskum a spomínané práva, pozrela Janka Bleyová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viacerí  z nás už majú už nejakú skúsenosť s pobytom v nemocnici.  Chorý dokáže „všeličo prehltnúť“,  ale  nevie sa zmieriť s tým, ak sa ocitne v úlohe len akéhosi  predmetu, či  bremena bez  vlastnej vôle. Prirodzene odmieta, ak s ním personál zaobchádza bez rešpektovania  jeho práva na ľudskú dôstojnosť či súkromie.  Aj v takých situáciách sa nie raz  v zdravotníckom zariadení ocitnú ženy – rodičky.  Ich skúsenosti a zážitky  spracovali do publikácie „ Ženy, matky, telá“ odborníčky z dvoch občianskych združení. So  Šarlotou  Pufflerovou zo združenia – Občan, demokracia a zodpovednosť a so Zuzanou Kriškovou  zo združenia Ženské kruhy sa o porušovaní ľudských práv žien pri pôrodnej starostlivosti pozhovárala Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K povedanému už len dodáme, že problematike porušovania  ľudských práv žien pri pôrodnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku, sa bude Janka Bleyová venovať aj v utorkovom Vademecu.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame