Pohni mozgom

Pohni mozgom

Staráme sa o svoju postavu, o vlasy, ba i o mihalnice. Chceme byť zdraví a krásni, ale kedy ste naposledy aspoň niekoľko minút venovali svojmu mozgu? Možno pre vás tým impulzom bude tohtoročný celosvetový Týždeň mozgu. Vo vyše 60 krajinách sveta si odborníci pripomínajú  nielen dôležitosť jeho správneho fungovania, ale informujú  aj o príčinách jeho  zlyhávania. Na Slovensku sa pod taktovkou Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti uskutočňuje toto podujatie  už po 11 krát. Viac už Janka Bleyová, ktorá  najskôr oslovila  neuroimunológa prof. Michala Nováka.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stále sa rozprávame o celosvetovej iniciatíve Týždeň  mozgu zameranej na podporu prevencie ochorení tohto orgánu, ktorý vlastne robí človeka človekom. O mozgu, ale i o zajtrajšom podujatí Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti  sa s odborníkmi zhovárala Janka Bleyová. Psychiatrovi Doc. Ľubomírovi Vraždovi, ktorý  sa v Centre Memory dlhé roky  venoval najmä pacientom s Alzheimerovou chorobou, však  položila aj takúto otázku.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedec Tomáš Hromádka z Neuroimunologického ústavu SAV vám povie aj o vplyve stresu na mozog. Na zajtrajšom podujatí pod názvom „Pohni mozgom“ vám však vysvetlí nielen  to,  čo znamená kognitívna rezerva, ale dozviete sa aj,  ako si ju sami  môžete v mozgu vybudovať

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame