Vysoký cholesterol môže zabíjať

Vysoký cholesterol môže zabíjať

Možno viete, aký máte krvný tlak, alebo hladinu cukru v krvi, ale poznáte aj hladinu svojho cholesterolu? Viete, aké sú jeho optimálne hodnoty a kedy sa môže stať vašim úhlavným nepriateľom?  Aj to v rozhovore s kardiológom Danielom Pellom zaujímalo Janku Bleyovú.  Najskôr však tomuto odborníkovi položila základnú otázku:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nie každému sa podarí znížiť hladinu cholesterolu v krvi iba zmenou životného štýlu. Chrániť srdce a cievy  majú v moci „medikamenty“ pod názvom statíny.  Sú však bezpečné? V laickej verejnosti sa hovorí aj o ich nežiadúcich účinkoch.

Vysoký cholesterol, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak, je veľmi zákerný. Zvýšený cholesterol nebolí a spočiatku sa  ani nijako neprejavuje. Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi však môže spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane infarktov či náhlych mozgových príhod. Jednoducho, neviditeľný cholesterol sa môže stať poriadne viditeľným nepriateľom človeka. Janka Bleyová sa o ňom pozhovárala nielen s odborníkmi – kardiológom prof. Danielom Pellom a s diabetologičkou Doc. Katarínou Rašlovou, ale aj s pacientmi.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hýbať sa, neprejedať sa sladkosťami a mastnými jedlami – celkom jednoduchý recept na udržanie si optimálnej hladiny cholesterolu. Samozrejme, tieto rady platia iba v prípade, že ste problém s cholesterolom nezdedili od predkov. Isté však je, že občas treba zájsť k lekárovi na kontrolu. Veď, ako ste počuli – cholesterol môže byť dlho potichu, nebolí a ani netušíte, že ho máte. Až do chvíle, kým vám môže narobiť poriadnu šarapatu na zdraví.


Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame