Očné prehliadky a šoféri

Očné prehliadky a šoféri

Majú šoféri dobrý zrak? Náš zákon o cestnej premávke hovorí o tom, že vodičský preukaz dostane ten žiadateľ, ktorý k dátumu udelenia vodičáku je zdravotne spôsobilý, čo sa posudzuje lekárskou prehliadkou a k tomu  patrí aj vyšetrenie u očného lekára. No potom dlhé roky vodiči nemusia absolvovať žiadne vyšetrenia, až po dovŕšení 65 rokov musia ísť k lekárovi na kontrolu. A v staršom veku po 65 rokoch, je ten interval každých 5 rokov. U profesionálnych  šoférov je to samozrejme, prísnejšie. Tí chodia  na prehliadku každých 5 rokov a po dovŕšení  65 každé dva roky. Mária Babinská najskôr oslovila hovorkyňu ministerstva zdravotníctva Zuzanu Eliášovú.   

Očné prehliadky a šoféri - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekedy si povzdychneme, ach kde je ten môj orlí zrak... Niekedy som videl pomaly až za plot... Je to tak, žiaľ, vekom aj naše oči už tak neposlúchajú. Tí, ktorí od mlada nosia okuliare, tak samozrejme pravidelne navštevujú očného lekára. Ostatní si ani neuvedomujú, že už napríklad po štyridsiatke, niektorí aj skôr,  tak dobre nevidia a je najvyšší čas  ísť na kontrolu. Mária Babinská sa opäť zhovárala s oftalmológom Pavlom Lackovičom.   

Očné prehliadky a šoféri - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte doplníme, že ministerstvo zdravotníctva momentálne nepripravuje žiadne zmeny, pokiaľ ide o prehliadky u očného lekára. Všetko zostáva po starom, čiže musíme si dať skontrolovať oči len, keď si robíme vodičák a potom až v 65 rokoch. Verme, že šoféri budú zodpovední a keď zistia, že majú problémy so zrakom, tak navštívia lekára.     


Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame