Obezita a srdce

Obezita a srdce

Obezita už dávno prestala byť iba akýmsi kozmeticko – estetickým problémom. Odborníci rôznych medicínskych oblastí ju spolu s vysokým krvným tlakom, cukrovkou a zvýšeným cholesterolom  považujú za vražedné trio. Aj toto posolstvo   z úst kardiológov rezonuje pred blížiacim sa Svetovým dňom  srdca.  Výskumy totiž potvrdili, že  za 90 percent srdcových infarktov môžu ovplyvniteľné rizikové faktory.  Medzi ne   patrí aj obezita. V téme pokračuje  Janka Bleyová,  ktorá najskôr oslovila  primárku  MUDr. Ivanu  Šoóšovú  z  Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave a zároveň správkyňu  Slovenskej nadácie srdca. 

Obezita a srdce - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tukové vankúšiky okolo pása nás nebolia, nebolí ani zvýšený cholesterol, a často ani len netušíme, že sme nositeľmi hypertenzie, teda vysokého krvného tlaku. Toto všetko sú však najčastejšie dôvody srdcovo-cievnych ochorení vrátane infarktov a porážok. Už sme spomínali, že univerzálny recept na zníženie hmotnosti neexistuje, ale stále sú aktuálne najmä dve zásady: životospráva  a pohyb. Pokračuje Janka Bleyová, ktorá najskôr oslovila niektorých Bratislavčanov.

Obezita a srdce - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak nie ste si istí, či vás ohrozuje obezita, zoberte si obyčajný krajčírsky meter a odmerajte si obvod pása. Čísla nepustia: ženy by mali mať menej, ako 80 a muži menej, ako 94 centimetrov. Samozrejme, s každým  centimetrom  navyše narastá riziko vzniku rôznych ochorení, vrátane  cukrovky druhého typu, vysokého krvného tlaku, ale aj závažné poškodenie obličiek.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame