Zraniteľné duše

Zraniteľné duše

Streda sa niesla aj v znamení Svetového dňa duševného zdravia. Psychické problémy a poruchy však zďaleka nie sú „výsadou“ iba starších ľudí. Z roka na rok v ambulanciách psychiatrov  pribúda  počet mladistvých,  dokonca detí. Doslova alarmujúci je  údaj, že za posledných 9 rokov narástol počet mladistvých s novozistenou psychickou poruchou  o viac ako  72 %. Spomínané poruchy ústia až do pokusov o samovraždu. Tá sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO stala druhou najčastejšou príčinou úmrtia 15 - 29 ročných ľudí.  Aj preto sa odborníci tento rok zamerali na duševné zdravie mládeže. Pokračuje Janka Bleyová. 

Zraniteľné duše - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vieme, že oheň  je dobrý sluha, ale veľmi  zlý  pán. Túto metaforu by sme pokojne mohli priradiť  aj moderným komunikačným technológiám: internetu, mobilom, skrátka technike, ktorá nám dokáže účinne pomáhať, ale na druhej strane môže aj ublížiť. Aj preto  jednou z hlavých tém tohtoročného Svetového dňa duševného zdravia, venovanému  mládeži, je šikanovanie na školách, alebo  prostredníctvom sociálnych sietí. Téme sa venuje  Janka Bleyová.

Zraniteľné duše - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Isteže, nie vždy je jednoduché rozprávať sa „s polodospelákom“, ktorý je v opozícii  a  presvedčený, že rodičia ničomu nerozumejú.  Stále však existujú školskí psychológovia, alebo  psychologické  poradne, kde vám – keď už nič iné – aspoň ponúknu nejaké možnosti riešenia problémov s dospievajúcim tínedžerom.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame