Volajte 155

Volajte 155

Telefóny zazvonia v priemere každých 23 sekúnd, počas uplynulého roka 2018 to bolo takmer 1,5 milióna volaní. Žiadne z nich však nebolo zbytočné, pretože, keď ide o zdravie a o život nie je nič zbytočné. Na opačnom konci linky 155 sedia skúsení záchranári, ktorí sú pripravení celý rok, sedem dní v týždni, 24 hodín denne pomôcť človeku pri ohrození zdravia a často aj života.
A práve na ich prácu sa pozrieme s Tatianou Šuškovou, ktorá nám v seriáli Rádia Regina ponúka výnimočnú príležitosť vstúpiť na miesto, kam sa bežný človek nedostane. Alena Krčová z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR.  

Volajte 155 - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú vždy pripravení a musia byť rozvážni, pretože človek na druhej strane telefónnej linky
je často v totálnom strese. A pretože ide o zdravie a neraz aj o život, musia na sto percent vedieť pomôcť. Operátori na všetkých ôsmych Operačných strediskách Zdravotnej záchrannej služby sú skúsení odborníci, všetci majú za sebou aj záchranársku prax v teréne, takže si vedia živo predstaviť, čo sa asi deje na mieste, odkiaľ im práve voláme. 
Tento týždeň vám v Seriáli Rádia Regina ponúkame výnimočnú príležitosť pozrieť sa bližšie na ich náročnú prácu. Tatiana Šušková dnes zisťuje, čo sa vlastne deje po našich telefonátoch na linku 155. V Krajskom operačnom stredisku pre Bratislavský kraj na Trnavskej ceste v Bratislave jej Mária Mlynarčíková z Monitorovacieho strediska najskôr vysvetlila ako majú rozdelených  ľudí, ktorí na tiesňovú linku 155 volajú.  

Volajte 155 - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Seriáli Rádia Regina dozvedáme, čo všetko sa stane predtým,
kým pred vašim domom, pracoviskom alebo na ulici zastane záchranka s rozsvieteným majákom. Na Slovensku záchranné služby poskytuje integrovaný záchranný systém. Jeho cieľom je, aby pri ohrození života, zdravia alebo majetku postihnutý neodkladne a bez meškania dostal nevyhnutnú a odbornú pomoc. Tiesňou sa rozumie stav, pri ktorom je bezprostredne ohrozený život alebo zdravie a postihnutý je odkázaný na poskytnutie pomoci. Skôr ako „na miesto činu“ dorazí záchranka, musí niekto vyťukať číslo 155.
Čo uľahčuje prácu operátorom tiesňovej linky, aby sa záchranári dostali k človeku v núdzi čo najskôr? 

Volajte 155 - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záchranári Záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky zasahujú pri prípadoch akútnej zmeny zdravotného stavu a pri ohrození života. Ich úlohou nie je pacienta vyliečiť, ale poskytnúť mu bezodkladnú odbornú prvú pomoc a v prípade potreby ho previezť do nemocničného zariadenia. Na neodkladnú zdravotnú starostlivosť má nárok každý, vždy a za každých okolností. Nie každý človek, ktorý volá na tiesňovú linku 155 vie správne danú situáciu zhodnotiť. Na opačnom konci telefónnej linky však sedia ľudia, ktorí sú pripravení pomôcť. Pracujú s ľudským zdravím, aj životom, pracujú s ľudským šťastím aj tragédiami...
A tiež sú len ľudia z mäsa a kostí. Aké radosti, ale aj smútky im táto práca prináša?

Dnešnú časť seriálu Rádia Regina Volajte 155 z Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby pre Bratislavský kraj otvára Tatiana Šušková s vedúcim dispečerom Zdenom Dugasom. 

Volajte 155 - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Volanie na tiesňové číslo by sme nemali zneužívať vtedy, ak celý týždeň odkladáme návštevu lekára a svoj zdravotný stav sa rozhodneme riešiť cez víkend zavolaním záchranky, alebo ak si myslíme, že cez záchranárov sa nám skôr podarí dostať na špeciálne vyšetrenie. A ak nie ste si istí, či záchranku potrebujete alebo nie, situáciu vám pomôže zhodnotiť operátor na linke 155.

Zdeno Dugas, Jozef Kello, Zdeno Bovan, Martin Vejmělka, Veronika Petrovičová –  mená, ktoré vám určite nič nehovoria. Patria však ľuďom, s ktorými sa po zvolaní na linku tiesňovú linku 155 dostávate do situácií, keď ide neraz o všetko. Operátori na operačných strediskách záchrannej zdravotnej služby, sú tí prví, ktorí podávajú pri ohrození zdravia a života pomocnú ruku. Či skôr svoj hlas, odbornosť a skúsenosť. Tatiana Šušková vám ich náročnú prácu predstavila tento týždeň v Seriáli Rádia Regina. O svojej láske k svojmu poslaniu jej povedali: 

Volajte 155 - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Seriál Rádia Regina o práci operátorov na tiesňovej linke 155 pripravila Tatiana Šušková. Od pondelka bude náš seriál venovaný Nežnej revolúcii, pripomenieme si, ako sa naša spoločnosť po novembri 1989 postupne menila. 

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame