Cena za dýchanie

Cena za dýchanie

Viacerí chorí už zachytili informáciu, že poplatky za inhalačné lieky pre pacientov s astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc po revízii  úhrad  výrazne stúpnu. Rovnako stúpnu aj doplatky za preparáty, ktoré sú určené pre ľudí s najťažšou formou chronickej obštrukčnej choroby pľúc či Chá-ó-chá-pé. Sú to väčšinou ľudia vo vážnom stave a s nízkym príjmom. Odborníci sú presvedčení, že takéto zvýšenie doplatkov povedie k zníženiu dostupnosti tejto kvalitnej a účinnej liečby. Téme sa venuje Janka Bleyová. Najskôr dáva priestor pneumologičke Kataríne Dostálovej, ktorá argumentuje, prečo lekári žiadajú vyradiť  inhalačné lieky z revízie úhrad. 

Cena za dýchanie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z tohto pohľadu vyzerá problém inhalačnej liečby iba ako technická záležitosť. Pacient dostane lacnejší prípravok v inom obale, ale nie je to tak. Každý inhalátor má svoje špecifické použitie a napríklad  v prípade liečby chronickej obštrukčnej choroby pľúc ide často o starších pacientov, ktorí majú problém napríklad s jemnou motorikou a prípravok si nemôžu aplikovať tak, aby bol účinný.

Pred chvíľou sme počuli, že doplatky za inhalačné lieky pre pacientov s astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc po revízii  úhrad  výrazne stúpnu.  A čo na to samotní pacienti, ktorých sa to týka? Janka Bleyová  najskôr oslovila staršieho muža s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a slovo dala aj pacientovi so závažnou formou astmy.

Cena za dýchanie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V súvislosti s navrhovanými doplatkami za inhalačnú liečbu pre pacientov so závažnými pľúcnymi ochoreniamisú pacienti s lekármi takpovediac na jednej lodi. Je už teda len na kapitánovi, kam tú loď nasmeruje. Samozrejme, my vás v Rádiu Regina, budeme o prípadných zmenách v spomínanej liečbe aj naďalej informovať.


Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame