Park Topoľčianky sa stal obecným chráneným územím

Park Topoľčianky sa stal obecným chráneným územím

Obec Topoľčianky má charakter malého mestečka. Kedysi sa veľmi páčila aj československému prezidentovi Tomášovi Garrikovi Masarykovi. Poznáme ho teda ako prezidentské letné sídlo, no aj ako lokalitu, kde je Národný žrebčín. Menej sa však vie o rozsiahlom Parku Topoľčianky. Je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku a v zozname chránených areálov i významné lesnícke miesto. Tento týždeň obecné zastupiteľstvo v Topoľčiankach vyhlásilo park za Obecné chránené územie Topoľčiansky park s výmerou takmer 30 hektárov. Viac povedal Martinovi Jurčovi počas zimnej mrazivej prechádzky správca parku Vladimír Lukoťka zo štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.

Park Topoľčianky sa stal obecným chráneným územím - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kaštieľ, poľovnícky zámok, Oranžéria, Žltý mlyn, Jazierko pri kaplnke, ale aj južné a labutie jazierko, no aj vyše 300 druhov rôznych drevín a veľa z nich sú exotické druhy. Tvorcovia parku ich vysádzali tak, aby v každom ročnom období vytvárali dreviny krásne farebné odtiene. Lesy spravujú park od roku 1921 a pred 9 rokmi tam vybudovali aj náučný chodník. Dnes označuje až 71 druhov rôznych drevín. Martin Jurčo sa o parku v Topoľčiankach rozpráva s jeho správcom Vladimírom Lukoťkom zo štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.

Park Topoľčianky sa stal obecným chráneným územím - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V posledných rokoch tento areál propaguje aj občianske združenie Park Topoľčianky, ktoré pripravuje celý rad propagačných akcií, napríklad Slávnosť ranžírungu, pri ktorej sa z oranžérie po zime vynášajú teplomilné rastliny na skrášlenie parku.

Autor: Martin Jurčo foto: TASR - Henrich Mišovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame