Ako kupovať byt?

Ako kupovať byt?

Tento týždeň budeme hovoriť o jednej z najväčších životných investícií a tou je kúpa bytu. Dnes to už často nie je celoživotná investícia, lebo ľudia sa častejšie sťahujú, takže byt, ktorý si kúpite, pravdepodobne budete raz ešte aj predávať. A to je dôležité povedať hneď v úvode: keď kupujete byt, pozerajte sa naň aj ako na investíciu. Aby ste ho potom predali minimálne za cenu, za ktorú ste ho kúpili. Ako začať? Niekoľko úvodných rád má Lucia Kyzúr z portálu o bývaní domadoma, ktorý pomáha s kúpou bývania, s rekonštrukciou aj zariaďovaním. Zhovára sa s ňou Marcel Hanáček.  

Ako kupovať byt? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obhliadku bytu je ideálne urobiť cez deň, aby ste videli aký svetlý je byt, odkiaľ doň prichádza svetlo a pri dennom svetle si skôr všimnete aj nedostatky. Aj sa vám byt páči, zájdite k nemu aj večer, aby ste videli, aké je to tam bezpečné a ako sa budete cítiť, keď sa budete domov vracať potme.

Kúpa bytu je veľká investícia, ktorú však často nezvládneme sami. Realitní makléri, finanční poradcovia, pracovníci banky, bytoví dizajnéri – ktorých z nich naozaj potrebujeme a bez ktorých sa zaobídeme? Oslovil som Luciu Kyzúr, odbornú redaktorku portálu o bývaní domadoma, ktorá radí s kúpou bývania, s rekonštrukciou a zariaďovaním.

Ako kupovať byt? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bolo niekoľko odborníkov, ktorí nám môžu pomôcť s výslednou podobou bytu, ktorý si kúpime. Najprv však musíme mať priestor, teda konkrétny byt. Ponuka je široká a vyberá sa ťažko.

Ak uvažujete o novom bývaní, možno vám pomôže aj náš seriál. Neporadíme vám úplne vo všetkom, ale prinášame niekoľko základných rád, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v širokej téme, ktorou kúpa bytu určite je. Zhováral som sa s Luciou Kyzúr z portálu o bývaní domadoma, ktorý pomáha pri kúpe a zariaďovaní bytu. Dnes ideme na obhliadku.

Ako kupovať byt? - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sa rozhodnete pre konkrétny byt, choďte si ho pozrieť viackrát. Pokojne aj so známymi, alebo so spomínanými odborníkmi. Kúpa bytu nie sú preteky s časom, neponáhľajte sa. Vy tam budete bývať a všetko, čo zistíte dodatočne, budete musieť opraviť a zaplatiť vy. Pričom nezabúdajte, že budete platiť aj hypotéku.

Od chvíle, keď si vyhliadnete byt do momentu, keď sa doň nasťahujete, môžu uplynúť celé mesiace. Kúpa bytu je administratívne zdĺhavý proces. Dnes sa vás pokúsime trocha zorientovať. Určite nepovieme všetko a podrobne, napokon, podľa rádia sa byt kupovať nedá a v tom procese vás zorientujú všetci, ktorí doň vstupujú s vami. Ktorí to sú, povie Marcel Hanáček v rozhovore s odbornou redaktorkou portálu domadoma Luciou Kyzúr, ktorá radí pri kúpe, rekonštrukcii a zariaďovaní bytu. 

Ako kupovať byt? - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Táto administratíva môže trvať rôzne dlho. Ak máte vlastné úspory na účte v banke, počítajte s tým, že napríklad 40 tisíc zo sporiaceho účtu si nemôžete vybrať hneď, ale plynie vám výpovedná lehota, ktorá je približne mesiac. Takisto banka, ktorá vám dáva úver, potrebuje na svoje úkony čas a kataster má takisto lehotu, v ktorej urobí daný úkon. Aby sme však skončili pozitívne – toto všetko dnes za vás urobí realitná kancelária a finančný sprostredkovateľ. Realitku platíte vy, finančného sprostredkovateľa banka. Alebo si to môžete obehnúť sami. Budete potrebovať čas a trpezlivosť, ale ušetríte od dvoch niekedy až do piatich tisíc. Je to na vás.

Tento týždeň radíme vám, ktorí kupujete byt a dnes sa pozrieme na rekonštrukciu bytu. To je veľká téma, dlhý proces a ďalšia investícia. Niekoľko rád má odborná redaktorka Lucia Kyzúr z portálu o bývaní domadoma, ktorý radí pri kúpe, rekonštrukcii a zariaďovaní bytu. Rozprával sa s ňou Marcel Hanáček.

Ako kupovať byt? - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak chystáte opravy v byte, nezabudnite, že práce musíte ohlásiť a na väčšiu rekonštrukciu a stavebné zásahy potrebujete aj stavebné povolenie. Toľko naše rady pre vás, ktorí sa chystáte kúpiť alebo prerábať byt.


Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame