Ako pripraviť skromné Vianoce?

Ako pripraviť skromné Vianoce?

Vianoce predstavujú finančnú záťaž pre nejednu peňaženku. Dokonca do tej miery, že v predvianočnom čase rastie aj zadlženosť Slovákov. Na druhej strane, rozširuje sa aj skupina obyvateľov, ktorí sa rozhodnú – a to nielen počas sviatkov – pre cielenú, dobrovoľnú skromnosť. Ako to vyzerá v praxi radí tento týždeň Soňa Juriková. 

Ako pripraviť skromné Vianoce? - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme v Dobrej rade otvorili tému skromných Vianoc. Hovorili sme o ľuďoch, ktorí sa dobrovoľne rozhodli neplytvať a počas štedrých sviatkov si povedia, že tie ich budú bohaté, ale na zážitky.  Dnes so Soňou Jurikovou radia, ako mať skromné Vianoce a pritom stále bohato zdobený stromček. Hovorí Katarína Klimová z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia.

Ako pripraviť skromné Vianoce? - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň od pondelka do piatku radíme, ako mať Vianoce štedré a zároveň skromné. Ako to ide dokopy? Napríklad tým, že nebudeme siahať hlboko do vrecka, ale do srdca. Túto veľkolepú myšlienku postupne rozmieňame na drobné a dnes sa Soňa Juriková pustila do najťažšieho orieška skromných Vianoc.

Ako pripraviť skromné Vianoce? - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Dobrej rade sa tento týždeň zaoberáme tým, ako mať Vianoce štedré a bohaté, no zároveň, ako neplytvať, nevytvárať zbytočný odpad, nepremárniť úspory zbytočne. Dnes sa Soňa Juriková Petry Ježekovej zo združenia Živica pýta na racionálne spôsoby balenia darčekov.

Ako pripraviť skromné Vianoce? - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na internete nájdete vtipnú vetu o advente – vraj je to obdobie, keď od mamy dostaneme po rukách so slovami „nejedz tie koláčiky, nebude na sviatky“, ktoré sa 24. decembra plynule premení na obdobie „jedzte to, načo som to piekla“. V dobrej rade tento týždeň radíme, ako mať Vianoce bohaté, ale zároveň ako neplytvať a v poslednej časti sa Soňa Juriková zamerala na to, ako počas štedrých sviatkov neplytvať jedlom. Štedrovečerný stôl má byť bohatý. V tomto období si mnohí doprajeme o čosi viac než inokedy – napríklad v podobe exotického ovocia alebo luxusnejších potravín. Ako neplytvať jedlom radí Petra Ježeková zo združenia Živica.

Ako pripraviť skromné Vianoce? - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plytvanie jedlom trápi i odborníkov, počúvajte nás i naďalej.

Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame