Ako sa stať včelárom

Ako sa stať včelárom

Ľudia sa vo voľnom čase venujú všeličomu a aj pri voľnočasových aktivitách môžeme sledovať trendy. Jedným z tých dnešných je návrat k prírode a dnes nájdeme veľa ľudí, ktorí sa venujú včelárstvu. Nie vo veľkom, že by mali 20 rodín, ale zopár úľov – len kvôli vlastnej spotrebe. Rozmýšľali ste už aj vy nad tým, že by ste začali včeláriť? Práve vám je určený náš seriál tento týždeň. Ako sa stať včelárom? Jednoduché rady krok po kroku zozbieral Marcel Hanáček v rozhovore so skúseným včelárom Dušanom Dedinským.  

Ako sa stať včelárom - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V posledných rokoch pribudlo nadšencov, ktorí sa venujú včelám. Mnohí včelária komerčne, ale veľa je takých, ktorí to robia len z pasie, lebo ich to baví a chcú byť vo voľnom čase v prírode. Včely sú zaujímavé a vďačné hobby, ale treba sa pripraviť na to, že je to niečo, čomu sa treba venovať celý rok. Viac povie Marcel Hanáček v rozhovore so včelárom Dušanom Dedinským.

Ako sa stať včelárom - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno ste prekvapení), koľko ľudí vám z času-načas ponúka med. Sú to kolegovia, kamaráti, známi, ktorí nepodnikajú vo veľkom, majú len niekoľko rodín a včely majú ako hobby. Nemusíme hádam pripomínať, že med od takéhoto včelára chutí naozaj inak ako z hypermarketu za päť eur. Ak ste už aj vy premýšľali nad tým, že by ste to skúsili, tu je niekoľko ďalších dobrých rád, ktoré v rozhovore s uznávaným včelárom Dušanom Dedinským ponúka Marcel Hanáček. 

Ako sa stať včelárom - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sa toto remeslo naučíte, okrem príjemného relaxu získate aj sladkú odmenu – med. Nech by bol akokoľvek zlý rok, ak vám včely prežijú, pre vlastnú potrebu určite niečo vytočíte.

Keď sa niekto venuje štrikovaniu, tak asi nie preto, že by mu bola zima. Ani včely nechováme len preto, aby sme mali čím sladiť čaj. Je to záľuba, ktorá musí človeka baviť so všetkým, čo k tomu patrí: starostlivosť o úle, výroba medzistienok, atakďalej. O tomto všetkom hovoríme v našom seriáli tento týždeň a dnes si vypočujeme jeho najsladšiu časť. Med poznáme všetci, ale čo o ňom vieme? Marcel Hanáček sa zhovára so skúseným včelárom Dušanom Dedinským.

Ako sa stať včelárom - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše rady boli tento týždeň sladké – radili sme vám, ktorí by ste chceli chovať včely. Dnes je čoraz viac tých, ktorí to skúšajú s troma-štyrmi rodinami, aby si zabezpečili med a včelie produkty pre vlastnú potrebu a aby mohli byť svedkami celého toho procesu, v ktorom to všetko vzniká. Med nie je jediným produktom včiel. Viac povie včelár Dušan Dedinský v rozhovore s Marcelom Hanáčkom.

Ako sa stať včelárom - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je veľa ľudí, ktorí už roky nekupujú a ani nepoužívajú cukor. Ak totiž máte chuť na sladké, stačí mať doma med. Ideálne od niekoho, koho poznáte a viete, že v tom JEHO mede sú všetky poklady, ktoré nazbierali naše včely zo slovenských lesov, lúk a hájov.


Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame