Radíme začínajúcim bežkyniam

Radíme začínajúcim bežkyniam

V Dobrej rade sme pred pár týždňami venovali priestor nášmu zdraviu. Začali sme totiž s behom, naučili sme sa motivovať, povedali sme si pre koho je beh vhodný, ako posúvať svoje limity, venovali sme sa deťom a aj bežeckému jedálničku. Tento týždeň sa k pohybovým, znova bežeckým aktivitám vraciame a rady o behu ponúkame našim poslucháčkam. Venovať sa budeme ženám v strednom veku, tehotným a dojčiacim mamičkám, povieme si viac o behu v partii a dnes to bude o biomechanike ženského behu a o základných špecifikách. Juraj Turis sa rozprával so športovým fyziológom a kondičným trénerom Viktorom Bielikom z Fakulty telesnej výchovy s športu v Bratislave. 

Radíme začínajúcim bežkyniam - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Dobrej rade sme tento týždeň vyhradili priestor dámam a zdravému životnému štýlu. Práve beh je najprirodzenejšou pohybovou aktivitou a je skutočne pre všetkých. Behať môžu dokonca aj tehotné  či dojčiace mamičky, dámy v strednom veku, ale aj seniorky. Včera sme sa rozprávali o ženskej biomechanike a dnes to bude ich fyziológia. Tak ako sa ženy odlišujú od mužov zvonka, rovnako aj zvnútra. Žena má menšie srdce, menšie pľúca a práve tieto orgány pomáhajú srdcovo-cievnemu systému aby zabezpečoval svalom kyslík. Môžeme teda všeobecne povedať, že ženy odbehnú menej? Juraj Turis sa nato opýtal kondičného trénera z Fakulty telesnej výchovy a športu Viktora Bielika.

Radíme začínajúcim bežkyniam - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v dobrej rade venujeme ženskému behu. Tehotenstvo nie je choroba, častokrát sa tak ale budúce mamičky správajú, pretože si myslia, že počas tohto obdobia musia všetko obmedziť a šetriť sa.
Žena sa však môže počas tehotenstva správať tak, ako pred tým, pokiaľ športovala, nech športuje ďalej. Problém však môže nastať, ak žena nikdy nešportovala, chce pre budúce bábätko urobiť maximum a začne sa intenzívne hýbať. Tam treba byť opatrný. Juraj Turis sa aj na túto tému porozprával so športovým fyziológom a kondičným trénerom Viktorom Bielikom z Fakulty telesnej výchovy a športu v Bratislave. Môže teda budúca mamička behávať?

Radíme začínajúcim bežkyniam - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Dobrej rade venujeme ženám a zdravému životnému štýlu. Je osožné začať behať, no ešte dôležitejšie je sa správne motivovať a najmä neprestať. Spomínali sme už výhody ženského behu, aj to, že behom nič nepokazí ani tehotná žena či dojčiaca mamička. Je to predsa najprirodzenejšia ľudská pohybová aktivita, ktorú môžeme vykonávať skutočne v každom veku. Aj o tom sa Juraj Turis porozprával so športovým fyziológom a kondičným trénerom Viktorom Bielikom z Fakulty telesnej výchovy a športu v Bratislave.

Radíme začínajúcim bežkyniam - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dobrej rade sme tento týždeň vyhradili priestor dámam a zdravému životnému štýlu. Práve beh je najprirodzenejšou pohybovou aktivitou a je skutočne pre všetkých. Behať môžu dokonca aj tehotné  či dojčiace mamičky, dámy v strednom veku, ale aj seniorky. Spomínali sme ženskú biomechaniku, i to, že ženy majú nižšiu energetiku behu. Je jasné, že sa treba odhodlať a konečne začať robiť niečo pre svoje zdravie, najdôležitejšie je však vydržať. Ako však behať, aby nás to bavilo aj po dlhšej dobe? Sama? V partií? Ženy so ženami, alebo aj s mužmi? Juraj Turis sa nato opýtal kondičného trénera z Fakulty telesnej výchovy a športu Viktora Bielika.

Radíme začínajúcim bežkyniam - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počuli ste, beh nie je len zdravý, ale prináša aj radosť, nové priateľstvá a možno aj pevné manželstvá. Budúci týždeň budeme radiť všetkým hubárom, poradíme začiatočníkom i skúseným.

Autor: Juraj Turis; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame