Minimalizujte domáci odpad!

Minimalizujte domáci odpad!

Medzi nami stále pribúda ľudí, ktorým nie je ľahostajné znečisťovanie životného prostredia.
Ak chcete v tomto smere niečo urobiť aj vy – môžete začať už u vás doma. Pretože lepší svet sa začína naozaj v našich domácnostiach.

Tento týždeň vám v Dobrej rade ponúkneme zopár tipov na jednoduché opatrenia, ktorými dokážete zminimalizovať produkciu odpadu u vás doma. Sedem krokov predstavuje rokmi overený návod z praxe a Tatiana Šušková dnes s Branislavom Moňokom zo Spoločnosti Priatelia Zeme začína tým, čo je najmenej etické a to je plytvanie jedlom:   

Minimalizujte domáci odpad! - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne. Povedzme si to bez obalu - pri úsilí o minimalizáciu odpadu v domácnostiach treba rozmýšľať už pri nakupovaní. Vrchol nášho nákupného majstrovstva sa ukáže vtedy, keď prídeme domov a nemáme čo rozbaľovať. Tatiane Šuškovej povedal o druhom kroku minimalizácie odpadu v domácnostiach viac Branislav Moňok zo Spoločnosti Priatelia Zeme:  

Minimalizujte domáci odpad! - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

ZPriemerný Slovák vyprodukuje za rok približne 348 kilogramov odpadu, z čoho sa vytriedi len asi 31 kilogramov. Celkovo je to približne 1,8 miliónov tony odpadu ročne za celé Slovensko. Pri tvorbe odpadu často viac ako na jeho recyklácii, záleží na jeho produkcii, pretože najlepší odpad je ten, ktorý nevyprodukujeme. Tento týždeň vám v Dobrej rade Tatiana Šušková ponúka 7 tipov, ako minimalizovať produkciu odpadu v našich domácnostiach, ktoré zozbierala na festivale udržateľnosti Pomalô. Stánok Spoločnosti priateľov Zeme na ňom patril k najnavštevovanejším. A ľuďom na túto tému radil Branislav Moňok, ktorý nám dnes ponúka tretí tip, ako nevytvárať odpad v domácnosti.  

Minimalizujte domáci odpad! - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne - presviedčame vás tento týždeň. Na jeho výrobu totiž netreba použiť suroviny ani energiu a ani vynakladať nemalé finančné prostriedky na jeho bezpečné zneškodnenie. Aj preto vám ponúkame užitočné tipy, ako sa pokúsiť minimalizovať tvorbu odpadu v domácnostiach. Tatiana Šušková o nich hovorí s Branislavom Moňokom zo Spoločnosti Priateľov Zeme. Dnes budeme vymieňať a požičiavať.
Prečo?

Minimalizujte domáci odpad! - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Minimalizovať obsah nášho smetného koša sa dá celkom jednoduchými krokmi – nenakupovať, čo nepotrebujeme, nakupovať bez obalov alebo do vlastných obalov, vymieňať a požičiavať, vyhýbať sa používaniu jednorazových výrobkov... Účinné rady sa dajú zhrnúť do siedmych efektívnych krokov a posledné dva nám dnes ponúkajú Tatiana Šušková a Branislav Moňok zo Spoločnosti priateľov Zeme.

Minimalizujte domáci odpad! - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dobré rady ako minimalizovať tvorbu odpadov v domácnostiach nám tento týždeň ponúkli Tatiana Šušková s Branislavom Moňokom zo Spoločnosti priateľov Zeme.
Tak dúfam, že sme vás v dobrom inšpirovali urobiť niečo malé pre našu planétu.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame