Rady pred prvým splavom

Rady pred prvým splavom

Letné prázdniny aj dovolenky sú v plnom prúde a my sa v Dobrej rade tento týždeň spustíme po prúde rieky. Lepšie povedané, poskytneme vám čo najviac informácií, ako sa pripraviť na splavovanie rieky tak, aby ste splav absolvovali v bezpečí a s radosťou. Radcom Ivety Pospíšilovej bude oddnes až do piatku bratislavský vodák Peter Tóth z portálu Splavuj.sk. Ako prvé ju zaujímalo, či je splav vhodný aj pre neplavcov.

Rady pred prvým splavom - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V Dobrej rade sa počas tohto týždňa s bratislavským vodákom Petrom Tóthom pripravujeme na splav rieky. Sám pozná najlepšie Malý Dunaj, kam chodieval s otcom už v detstve. Hlavná sezóna splavov trvá od  mája do septembra, ale zdatné partie sa po prúde rieky vyberú aj začiatkom novembra. Ivetu Pospíšilovú zaujímalo, čo všetko by sme si mali zvážiť, než nastúpime do kanoe. Viac už dunajský vlk Peter Tóth.

Rady pred prvým splavom - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak ideme prvý raz na splav, isto nás zaujíma najmä to, do akého plavidla nasadneme. Je lepšie plastové alebo laminátové kanoe? Iveta Pospíšilová sa pýtala vodáka Petra Tótha z bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice.

Rady pred prvým splavom - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Včera sme si v  Dobrej rade vyberali vhodné kanoe a zbalili sme si veci na splav. Dnes si s bratislavským vodákom Petrom Tóthom objasníme, kde počas splavu môžeme táboriť tak, aby sme neničili prírodu. Ivetu Pospíšilovú však najskôr zaujímalo, aké potraviny si vziať do člna a akým sa radšej vyhnúť.

Rady pred prvým splavom - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Smeti môžeme vyhodiť v platenom táborisku, prípadne ich odniesť domov. Netreba si zabudnúť vziať aj lekárničku. Okrem liekov, ktoré užívame pravidelne, najmä obväzy, rýchloobväzy, repelent či vitamín C najmä pri dlhšom splave. 

V letných mesiacoch sa do člna obliekame a obúvame ľahko a pohodlne. V chladnejšom období by sme mali vybrať odev, v ktorom v prípade prevrátenia budeme môcť plávať. Preto koženú či rifľovú bundu skúsení vodáci neodporúčajú. Iveta Pospíšilová sa v závere Dobrej rady spýtala skúseného dunajského vlka Petra Tótha aj na to, či je záchranná vesta povinná pre všetkých.

Rady pred prvým splavom - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V prípade, že je Mesiac v splne a máme kvalitné čelové baterky, môžete sa plaviť aj večer, ale nie je to bežné.  To, ako sa odraziť od brehu, ako správne pádlovať a dosiahnuť požadovaný smer, v požičovni člnov predvedú pred nastúpením do kanoe. Splavu zdar!
Budúci týždeň budeme radiť, ako si nepokaziť dovolenku ešte pred odletom. Aj bratislavské letisko má na sezónu 2019 viaceré novinky.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Iolsutr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame