Klub Farmárov: Slovenské vína si odborníci cenia

Klub Farmárov: Slovenské vína si odborníci cenia

Takmer každý si občas rád dopraje pohár dobrého a kvalitného vína. Hoci neustále počúvame o chutiach talianskych či francúzskych vín, skutočne dobré a kvalitné víno máme aj u nás. Nejde len o víno, ale aj o odrody viniča. Tie slovenské, takzvané novošľachtence, pritom zaznamenávajú úspechy aj vo svete. Najmä odrody Dunaj a Devín, o ktoré sa zaslúžila najznámejšia slovenská šľachtiteľka. S ňou aj s ďalšími odborníkmi sa rozprávala Jana Obrancová 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenské odrody viniča majú úspech nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Najnovšie zaznamenala úspech odroda Dunaj, z ktorej víno dorobili vinári z Topoľčianok. Tamojší vinári už v minulosti so slovenskými novošľachtencami bodovali – v minulosti to bola odroda Devín, ktorá na najväčšej svetovej súťaži vín v Rakúsku vyhrala prvé miesto. Červený Dunaj sa tento rok umiestnil vo svojej kategórii tretí. Viac prezradí Jana Obrancová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od vyšľachtenia odrôd Dunaj a Devín naši odborníci vyšľachtili ešte asi 25 odrôd viniča, či už na konzum ako stolové hrozno, alebo na výrobu vína Devín a Dunaj ale dodnes patria k najrozšírenejším.

Autorka: Jana Obrancová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame