Hrozí nedostatok vajec?

Hrozí nedostatok vajec?

Po vajíčkach, symbole Veľkej noci, v týchto dňoch mnohí z nás siahajú v obchodoch aj na trhoch – jednak ich treba do pečenia, na šalát a do varenia, ale aj na veľkonočnú výzdobu. Pred pár mesiacmi bolo pritom problémom nájsť v obchodoch vajcia. Ako sme na tom aktuálne? Zisťovala Jana Obrancová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spotreba vajíčok na Slovensku každoročne pred Veľkou nocou rastie. Na rozdiel od jeseni, kedy bolo vajec v našich obchodoch menej, je ich teraz dostatok. Na jednej strane ich produkujeme dosť, na druhej strane ich viaceré reťazce aj dovážajú. Menej ale môže byť najmä bielych vajíčok, a to najmä so slovenským pôvodom. Práve tie aktuálne vyhľadávajú  ľudia, ktorí zdobia kraslice. Viac vie Jana Obrancová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Farba vajíčka závisí od plemena sliepok a farba ich peria to neovplyvňuje. Slovenské vajíčka, či už hnedé alebo aj pár tých bielych, ktoré dodávajú aj naši producenti, majú na škrupine ďalšiu dôležitú vec a to značku SK. Tá ako jediná je zárukou toho, že vajíčko pochádza skutočne zo slovenského chovu.

Autor: Jana Obrancová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame