Produkcia jahňaciny na Slovensku

Klub farmárov

Produkcia jahňaciny na Slovensku

04. 04. 2018 10:22

Veľká noc je za nami a spolu s ňou sa na Slovensku skončil aj záujem o jahňacie mäso. Aspoň to tvrdia chovatelia, podľa ktorých Slováci o tento druh mäsa majú len minimálny záujem, hoci trochu z roka na rok narastá. Väčšina našich jahniat ale napriek tomu putuje za naše hranice. Viac zisťovala Jana Obrancová. 

1. časť
Stiahnuť audio súbor

Na Slovensku síce chováme tisíce jahniat, keď si počas roka chceme v obchode kúpiť kvalitné jahňacie mäso, narážame viac menej len na zahraničné produkty. Naše jahňatá totiž vo vysokej miere vyvážame, keďže u nás je o ne pomerne malý záujem. Podľa odborníkov chýba na Slovensku trh pre toto mäso, na druhej strane ale nemáme ani najvhodnejšie plemená a ideálny spôsob chovu. Viac zistila Jana Obrancová.

2. časť
Stiahnuť audio súbor

Jahňacina patrí k najmenej vyhľadávaným druhom mäsa u nás, hoci podľa odborníkov je zdravá a diétna. Najviac fanúšikov má na Novom Zélande, alebo v Grécku či Anglicku.

Autor: Jana Obrancová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie
??:??