Polievka s hviezdicou prostrednou

Kulinárium

Polievka s hviezdicou prostrednou

08. 11. 2018 11:37

Tento týždeň varíme zo záhradnými burinami. V pondelok to boli zapečené šampiňóny s hviezdicou prostrednou, ktorú ľudovo poznáme ako kuračku, včera sme vám ponúkli recept na tofu s hviezdicou prostrednou a karí a dnes budeme variť niečo ľahké, na odľahčenie trávenia. Soňa Juriková s Monikou Královou pripravia polievku s hviezdicou prostrednou. 

Polievka s hviezdicou prostrednou
Stiahnuť audio súbor

Diétna polievka s hviezdicou prostrednou alebo zádušníkom brečtanolistým.

Prísady:
Dve hrste hviezdice prostrednej
zopár zemiakov
cibuľa
olej
soľ, čierne korenie.

Postup:
V osolenej vode uvaríme ošúpané a pokrájané zemiaky do mäkka. Kým sa varia, očistíme cibuľu, nakrájame ju na drobno a opražíme na horúcom oleji. Pridáme k nej nasekanú hviezdicu prostrednú, necháme zavädnúť teplom a keď sú zemiaky mäkké, vhodíme do vody cibuľu s burinou. Podľa chuti dochutíme soľou, korením alebo bujónom.

Ak chceme polievku výraznejšiu, namiesto jemnej hviezdice prostrednej môžeme použiť medvedí cesnak alebo inú aromatickú burinu – zádušník brečtanolistý. Ten však používame opatrne, má totiž oveľa výraznejšiu chuť.

Polievkové halušky s hviezdicou prostrednou:
Hviezdicu prostrednú (ľudovo zvanú kuračku) môžeme použiť aj do polievkových halušiek.

Autorka a foto: Soňa Juriková

Živé vysielanie
??:??