Bryndzová nátierka

Bryndzová nátierka

Švajčiari sú hrdí na svoj ementál, Taliani na parmezán, Francúzi majú roquefort...
A my na Slovensku, sme právom hrdí na bryndzu. Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia a jej konzumácia má aj v iných smeroch priaznivé účinky na ľudské zdravie. A nie nadarmo sa hovorí, že májová je najlepšia, pretože sa v nej vďaka prvým pastvám oviec na pasienkoch skrýva celá jarná sila prírody. Aj preto sme pre vás tento týždeň do Kulinária Rádia Regina vybrali niekoľko receptov, kde zohráva hlavnú úlohu bryndza. Budeme variť s prvým viceprezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov SR Braňom Križanom, ktorému Tatiana Šušková hneď na úvod položila na prvý pohľad zdanlivo jednoduchú otázku:  

Bryndzová nátierka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu bryndzovej nátierky potrebujeme:
 
250 gramov bryndze
200 gramov masla
podľa odhadu krém freš (Créme fraîche) -  teda jemný šľahačkový kyslý krém 
mletú červenú papriku
soľ
Množstvo surovín pridávame podľa chuti, ale dominantná by mala byť bryndza.


Postup:
Vyšľaháme maslo, pridáme bryndzu, trochu krém frešu, mletej papriky – všetko spolu vyšľaháme do jemnej konzistencie a hotovú nátierku ozdobíme čerstvou reďkovkou, pažítkou alebo cibuľkou.  

Konzumujeme s tmavým kváskovým chlebíkom.    

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame