Kuracie stehná s cícerom

Kuracie stehná s cícerom

Cícer nikdy nechýbal v kuchyni našich starých mám. Tradičnou pochúťkou bola napríklad cícerová kaša. Aj keď sa dnes z jedálneho lístka často cícer vytráca, mnohé gazdinky nedajú naň dopustiť. Tak ako aj Dagmar Ostertágová, s ktorou je tento týždeň v kuchyni Beáta Repíková. Pripravujú kuracie stehná s cícerom a cuketou.  

Kuracie stehná s cícerom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
8-10  dolných kuracích stehien,  4 polievkové lyžice oleja, 1 polievkovú lyžicu masla, 1 väčšiu cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 4 malé (mladé) cukety, 1 červenú papriku, 350 g sterilizovaného cíceru, hrsť posekanej umytej  petržlenovej vňate, 1 kávová lyžička postrúhaného čerstvého zázvoru, štipka postrúhaného muškátového oriešku, soľ,  mleté čierne korenie, šťavu z jedného citróna
Ako na to:
Očistené a umyté dolné stehná osolíme a okoreníme. Keďže sa budú stehná zapekať, na prudké opečenie nepoužijeme panvicu. V  pekáčiku rozohrejeme olej, stehná na ňom prudko opečieme zo všetkých strán a preložíme na tanier. Do výpeku pridáme maslo, prisypeme očistenú, najemno pokrájanú cibuľu a posekaný cesnak, pomiešame  a krátko opražíme. Z papriky vykrojíme semenník,  pokrájame ju na tenké pásiky, umyté cukiny pokrájame na kolieska a takto pripravenú zeleninu pridáme do oleja k cibuli s cesnakom. napokon pridáme posekanú petržlenovú vňať, zázvor a muškátový oriešok.  Všetko spolu za stáleho miešania opražíme. Zeleninovú zmes osolíme a rozložíme na ňu opečené stehná, podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom, prikryjeme a vložíme do  rúry vopred vyhriatej na 200 – 220°C a prikryté pečieme 25-30 minút. Počas pečenia mäso polievame výpekom, prípadne podľa potreby podlievame horúcim vývarom alebo vodou.
Ku koncu pečenia pridáme scedený cícer, zalejeme citrónovou šťavou a odokryté zapekáme dozlatista.
Podávame so sladkými varenými zemiakmi,  zemiakovými hranolčekmi či dusenou ryžou a šalátom.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame