Zeleninový koláč

Zeleninový koláč

Tento týždeň varíme s odborníčkou na školské stravovanie s Dašou Ostertágovou. Varíme  zdravo, a tak aj koláč budeobložený čerstvou zeleninou. Môžeme ho podávať aj ako zákusok po ľahkom obede alebo pribaliť deťom do školy. Tak poďme na to opäť tento týždeň s Dašou  Ostertágovou a Beátou Repíkovou.    

Zeleninový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
400 g polohrubej múky,  1 čajovú lyžičku soli, 1 čajovú lyžičku cukru, 30 g droždia,  2,5 dl vlažnej vody, 0,5 dl oleja  Na obloženie: 2 strúčiky cesnaku, podľa potreby olivový olej,  bazalku, soľ, 2 červené papriky,12 plátkov šunky (nemusí byť),  podľa potreby paradajky schery,  zelené olivy nakladané, majorán, mleté čierne korenie, 200 g tvrdého syra na strúhanie,
Ako na to:
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ,  urobíme jamku, pridáme cukor, rozmrvené droždie,  zalejeme 1 dl vlažnej vody, urobíme kvások a necháme  vykysnúť.  Po vykysnutí pridáme zvyšnú vodu a olej, a zamiesime vláčne polotuhé cesto, ktoré posypeme trochou múky, zakryjeme a necháme na teplom mieste asi 30- 35 minút  kysnúť. Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, rozváľame ho, urobíme valček, ktorý  rozdelíme na štyri  kusy. Každý kus rozvaľkáme na tenké kruhy a vložíme ich  do koláčových foriem vyložených papierom na pečenie. Očistený, pretlačený cesnak, olej, posekanú čerstvú bazalku, soľ vymiešame a potrieme vrch každého  cesta. Potom na cestá rozložíme umyté očistené papriky pokrájané na rezance, prikryjeme plátkami šunky, cherry paradajkami, posypeme pokrájanými olivami, posypeme majoránom,  korením a nahrubo postrúhaným syrom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri teplote asi 180°C pečieme  30-35 minút.

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame