Slonie žrádlo

Slonie žrádlo

Slovo „žrádlo“ sa dnes používa len výnimočne. V spisovnej slovenčine ho nahradilo slovo jedlo. Zostalo však zachované v nárečiach aj v literatúre.  U Martina Rázusa môžeme nájsť vetu: „Keď už máme robiť, nesmieme len za to žrádlo.“ V diele Zuzky Zgurišky  nájdeme vetu: „Také žrádlo mi dávaš, že je len pre sviňu“. Z hovorenej reči však dodnes slovo “žrádlo úplne nevymizlo. Zachovalo sa napríklad aj v názve nátierky, ktorú sa dnes naučíme pripravovať spolu s Hanou Michalčíkovou a Cecíliou Porubskou zo Senca.   

Slonie žrádlo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verím, že vás dnešný recept nezaujal len svojím názvom, ale aj jednoduchou a rýchlou prípravou. Ak sa rozhodnete nátierku Slonie žrádlo vyskúšať, zopakujem vám, čo na ňu budete potrebovať: pol kilogramu jemnej hydinovej salámy, jednu cibuľu, dve-tri kyslé uhorky, jednu tatársku omáčku, trochu sójovej a worčestrovej omáčky, kečup , horčicu. Jemnú hydinovú salámu pomelieme , pridáme nakrájanú cibuľku, nakrájané kyslé uhorky a zamiešame. Potom vmiešame tatársku omáčku, trochu worčestrovej a sójovej omáčky, kečup a horčicu. Dobre spolu vymiešame a podávame s čerstvým chlebom a nakrájanou zeleninou. Zajtra vás možno zaujme recept na Paprčkový guláš.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame