Slovenská mortadella

Slovenská mortadella

Hoci dnes existuje množstvo kuchárskych kníh v tlačenej aj elektronickej podobe, je ešte stále veľa gazdiniek, ktoré si recepty zapisujú a keď treba, doslova ich vylovia zo zošita. Patrí k nim aj Anna Pálinkášová z Rybníka, obce v Levickom okrese. Najvďačnejšími stravníkmi, ako to už býva, sú jej vnuci. Varí a pečie im ich najobľúbenejšie jedlá. V útulnej kuchyni rodinného domu sa s ňou stretla Hana Michalčíková.  

Slovenská mortadella Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zo zbierky receptov Anny Pálinkášovej z Rybníka sme dnes vybrali recept na Slovenskú mortadellu. Budete na ňu potrebovať: 1kg bravčového bôčika, 5 vajec, 3 strúčiky cesnaku, jednu lyžicu vegety, štipku strúhaného muškátového orieška, jednu lyžicu mletého čierneho korenia, soľ, mletú červenú papriku.

Príprava: Mäso pomelieme, pridáme vajcia a postupne cesnak, korenie, papriku, vegetu, muškátový oriešok, soľ. Zmiešame a necháme odstáť 24 hodín. Potom si pripravíme mikroténové vrecko na tlačenku, naplníme ho mäsovou zmesou, na oboch koncoch dobre previažeme a vložíme do vriacej vody. Varíme asi 90 minút. Necháme vychladnúť, vrecko odstránime, mäso nakrájame na plátky a  podávame s chlebom.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame