Čím chladnejšie sú dni v roku, tým väčšia je naša chuť na teplé jedlo. Možno aj preto sa v jeseni a zime nevieme dojesť polievok a omáčok. V slovenskej kuchyni majú silnú tradíciu a nepreberné množstvo podôb a chutí. Z receptáru Anny Pálinkášovej aj dnes vyberá Hana Michalčíková.
Paradajková polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Paradajkovú polievku podľa receptu Anny Pálinkášovej z Rybníka budeme potrebovať: Pol až tri štvrte kila paradajok, jednu väčšiu cibuľu, dva-tri strúčiky cesnaku, soľ, bujón, tymian, rozmarín, bobkový list, cukor a trochu syra na strúhanie. Pripravíme si ju nasledovne: Necháme v hrnci zovrieť vodu a paradajky do nej na chvíľu ponoríme. Vytiahneme ich, schladíme v studenej vode a ošúpeme . Cibuľu a cesnak pokrájame a popražíme na oleji. Pridáme ošúpané paradajky , podusíme, ochutíme troškou tymianu, rozmarínu, čiernym mletým korením a bobkovým listom. V pol litri vody uvaríme bujón , vylejeme ho na paradajkový základ, pridáme malú lyžičku cukru a všetko spolu povaríme ešte 15 až 20 minút. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom a ešte prepasírujeme cez sitko. V tanieri ochutíme nastrúhaným syrom.