Bryndzovník

Bryndzovník

Poznám veľa ľudí, najmä mužov, ktorí pred zákuskom dajú prednosť slanému koláču. Tie sa tešili záujmu najmä v jesennom a zimnom období ako teplá večera, alebo pochúťka k vínu alebo čaju. Pripravovali sa obyčajne z tradičných domácich surovín, tvarohu, bryndze, smotany, klobásy, slaniny. A ako sa presvedčila Hana Michalčíková slané koláče nechýbajú ani v knihe receptov Anny Pálinkášovej z Rybníka v Levickom okrese.  

Bryndzovník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Bryndzovník podľa receptu Anny Pálinkášovej z Rybníka budeme potrebovať:1/2 kg hladkej múky, 3 uvarené zemiaky, 1 vajce, soľ, rascu, pol kocky droždia, kocku bryndze -125 g, slaninu, cesnak. Najskôr si urobíme kvások: droždie dáme do misky, pridáme trochu cukru a zalejeme vlažným mliekom. Keď vykysne pridáme múku, prelisované zemiaky, soľ, rascu, mleté čierne korenie a vypracujeme zemiakové cesto. Dobre ho vymiesime. Plech vytrieme masťou a cesto na ňom rukou roztiahneme. Navrchu ho posypeme rozdrobenou bryndzou, do ktorej pridáme malé kocky prerastenej slaniny. Necháme na plechu podkysnúť a dáme piecť. Na ešte teplý koláč pretrieme lisom pár strúčikov cesnaku a môžeme konzumovať.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame