Veľa jedál poznáme pod originálnymi, veľmi špecifickými názvami. Často ani nevieme, kde sa vzali a čo nám svojim názvom chceli povedať. Ale fungujú tak už dlho a dedia sa tak z generácie na generáciu. S jedným takým vás aj dnes zoznámi v našom Kulináriu Hana Michalčíková a to vďaka receptu Žanety Potočkovej z Kálnice, obce v okrese Nové mesto nad Váhom.
Benešky z Kálnice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
So Žanetou Potočkovou z Kálnice sme sa dnes naučili pripravovať Benešky, ako sa v dedine hovorilo dolkám. Ak sa pre ne rozhodnete budete potrebovať: 30 dg polohrubej múky, jednu kocku droždia, 2 polievkové lyžice cukru, 1dcl vlažného mlieka, jedno vajce, masť a slivkový lekvár. Múku, droždie, cukor a mlieko zamiešame a necháme nakysnúť. Do vykysnutého cesta pridáme jedno vajce, podľa hustoty ešte trochu mlieka, aby bolo cesto vláčne. Rozpálime panvicu, vymastíme ju a robíme z cesta malé dolky. Upečené dáme na papier, aby sme odsali tuk a zlepujeme po dve slivkovým lekvárom.