Melencová polievka

Melencová polievka

Niekde tomu hovoria melence, inde mrvence, ale stále je to to isté-trhané alebo strúhané cesto, ktoré dalo názov polievke pripravovanej na množstvo spôsobov. Tá sa udomácnila v kuchyniach gazdiniek najmä na západnom Slovensku a dodnes má množstvo obdivovateľov. Patrí k nim aj Žaneta Potočková z Kálnice, ktorá na otázku Hany Michalčíkovej, čo sa naučíme variť dnes, nezaváhala s odpoveďou. 

Melencová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
Pol kg zemiakov, vodu, soľ, čierne korenie, hladkú múku a údenú domácu slaninu.

Postup:
Pol kg zemiakov pokrájame na kocky a vložíme do troch litrov osolenej vody. Pridáme čierne korenie. Urobíme si zásmažku: Údenú slaninku pokrájame nadrobno, poprášime hladkou múkou a nakoniec vsypeme do polievky. Zo štvrť kg hladkej múky a vlažnej vody si pripravíme tuhé cesto na závarku- melence. Môžeme ho nastrúhať alebo potrhať do polievky. Vložíme do vriacej polievky a keď melence vyplávajú navrch, polievku odstavíme a ochutíme veľkou hrsťou nakrájanej petržlenovej vňate.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame