Máj v Arboréte Mlyňany

Máj v Arboréte Mlyňany

Stovky rôznych druhov stále-zelených stromov, exotických drevín, popínavých rastlín, ale aj desiatky kvitnúcich rododendronov, azaliek a ruží, to všetko nájdete na takmer sedemdesiat hektárovej ploche v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce. Park, ktorý založil gróf Ambrózy Migazzi, je najkrajší práve v máji a dodnes láka svojou flórou ale aj faunou. S vedúcim oddelenia genofondu a špeciálnych zbierok Petrom Hoťkom si ho pozrela Jolana Čuláková.  

Máj v Arboréte Mlyňany - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Máj je v Arboréte Mlyňany najkrajším mesiacom. Začínajú kvitnúť rododendrony a azalky, popínavé rastliny, ale aj ruže a svieže zelené a vodné plochy sem lákajú živočíchy. Od pôvodných druhov sa ale prenesieme do súčasnosti a povieme si nielen o zakladateľovi parku, ale aj nových expozíciách a budúcnosti neoklasicistického kaštieľa, ktorý je stredobodom areálu. Jana Konôpková, vedúca Arboréta Mlyňany, ktoré je v súčasnosti detašovaným pracoviskom Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied, sa stretla s Jolanou Čulíkovou.

Máj v Arboréte Mlyňany - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Arborétum Mlyňany v okrese Zlaté Moravce stojí za návštevu celoročne, najkrajšie je však v máji a začiatkom júna a na jeseň v októbri, kedy sa rastliny a dreviny zahalia do žiarivej zlatistej a červenej farby. Od jari do jesene je otvorené sedem dní v týždni.

Autorka: Jolana Čuláková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame