Baroková záhrada na Bratislavskom hrade

Baroková záhrada na Bratislavskom hrade

Dnes sa poprechádzame aj po obnovenej francúzskej barokovej záhrade na Bratislavskom hrade. Zeleň tu od obnovy záhrady pred troma rokmi podrástla a tým sa zelená plocha stala krajšou, pestrejšou, útulnejšou. Pod nohami praská biela kameninová drť, je tam vysadených 122 strieborných líp, približne 6 000 krušpánov v živých plotoch a asi 1 500 kvetov. Viac povedal Marcele Jedinákovej počas prechádzky za veterného májového počasia riaditeľ Historického múzea Slovenského národného múzea Peter Barta. 

Baroková záhrada na Bratislavskom hrade - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Francúzsku barokovú záhradu na Bratislavskom hrade, kde sa Marcela Jedináková poprechádzala s riaditeľom Historického múzea Slovenského národného múzea Petrom Bartom, obklopuje vysoký múr, ktorý tu bol aj v minulosti. Je totiž postavený na základoch pôvodného múru. Ale atmosféru útulnosti zabezpečuje, múr tak vyvažuje množstvo rozrastenej zelene. Zasadili tu aj ovocné a exotické stromy s jedlými plodmi, ako sú granátové jabĺčka alebo citrusové plody. Čo ešte v barokovej záhrade na Bratislavskom hrade nájdeme?

Baroková záhrada na Bratislavskom hrade - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Marcela Jedináková stúpala po schodoch, ale francúzska baroková záhrada na Bratislavskom hrade je bezbariérová, to znamená, že návštevník sa na každú terasu dokáže dostať bezbariérovo.

Autorka: Marcela Jedináková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame