Na nádrži Kráľová hniezdia vtáky aj na ťažobných pontónoch

Na nádrži Kráľová hniezdia vtáky aj na ťažobných pontónoch

Vodná nádrž Kráľová vznikla ešte v 80. rokoch na rieke Váh, medzi Sereďou a Šoporňou. Cieľom bolo využiť rieku Váh a to aj energeticky, na ťažbu štrkopieskov či na zadržiavanie vody. Nádrž slúži aj na rekreáciu a chov rýb, ale aj ako hniezdisko vtákov, a to nie hocijaké. Vtáky tam totiž hniezdia aj unikátnym spôsobom. Jana Obrancová sa neďaleko Chráneného vtáčieho územia Kráľová stretla s Jánom Gúghom zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.  

Na nádrži Kráľová hniezdia vtáky aj na ťažobných pontónoch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zarastený vtáčí ostrov aj hniezdenie vtáctva na technických prvkoch, namiesto tých prírodných. Aj tak to vyzerá na vodnom diele Kráľová a priamo v rovnomennom chránenom vtáčom území. Vtáky tam totiž hniezdia na ťažobných pontónoch. Viac povie Jana Obrancová.

Na nádrži Kráľová hniezdia vtáky aj na ťažobných pontónoch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pohľad na krajinu okolo nás veru môže neraz očariť, prekvapiť, ale aj vzbudiť v nás výčitky. To je čiastočne aj prípad vodného diela Kráľová.

Autorka: Jana Obrancová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame