Idea bratislavského dunajského parku

Idea bratislavského dunajského parku

Dnes sa v Obrázkoch krajiny vyberieme k Dunaju. A rovno v hlavnom meste. Dunaj storočia definoval Bratislavu a dnes sa naopak mesto snaží definovať rieku. Zo strany mesta prístaviskom, širokým nábrežím s vychádzkovými trasami a cyklochodníkmi, a najnovšie aj obytnými štvrťami a nákupnými centrami. Na väčšine týchto miest máte kontakt s vodou, čo na opačnej strane rieky nie je úplne prirodzené. 

Obrázky, ktoré vidíte pri ceste loďou do Viedne, keď na kamienkových plážach zaznamenávate desiatky ľudí, na petržalskej strane Dunaja nie sú samozrejmosťou. Ambíciu zmeniť dostupnosť rieky pre ľudí má projekt Dunajský národný park, ktorý vypracovala skupina nezávislých odborníkov. Na jednom jeho ukážkovom mieste, priamo v Pečnianskom lese – tam, kde to dnes ešte stále, našťastie, vyzerá tak, ako by to malo na celej petržalskej strane vyzerať,  sa Tatiana Šušková stretla s jedným z autorov projektu s ochranárom Andrejom Somorom. 

Idea bratislavského dunajského parku 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bude mať Bratislava a jej okolie nový, chránený park? Bratislavský dunajský park, ako znie názov projektu neformálnej platformy nezávislých odborníkov, čerpá inšpirácie z podobných prírodných parkov v Rakúsku, ktoré zachovávajú prírodu v tej najprirodzenejšej podobe a zároveň sa dajú využiť na rekreáciu a šport. Ideou projektu je prepojiť územie a do dunajskej prírody vytvoriť prístupy pre ľudí na oddych, rekreáciu či šport. Potrebná je však revitalizácia a obnova niektorých dunajských ramien, či brehov na vybraných miestach tak, aby umožnili ľuďom prístup k vode a príjemnejší pobyt. Z Pečnianskeho lesa sa Tatiana Šušková s jedným z autorov projektu, ochranárom Andrejom Somorom, presúva na opačný koniec petržalského úseku Dunaja:   

Idea bratislavského dunajského parku 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi tvorcami myšlienky tzv. Dunajparku sú odborníci z oblastí architektúry, biológie, vodohospodárstva, urbanistiky a ochrany prírody. Projekt, ktorý je od začiatku konzultovaný aj s odborníkmi vodného hospodárstva, ochranárskymi združeniami, či hlavným mestom chcú odovzdať mestu ako dar. A ak sa podarí jeho myšlienky realizovať aj v praxi, pôjde o dar najmä prírode a obyvateľom mesta. O vízii Bratislavského dunajského parku nás informovala Tatiana Šušková.

Autorka. Tatiana Šušková; Ilustr. foto. Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame