Svahy vrchu Ahoj poskytujú rôzne možnosti

Svahy vrchu Ahoj poskytujú rôzne možnosti

Mierne zvlnený terén vrchu Ahoj, ktorý sa nachádza nad obcou Banka v okrese Piešťany, je pre mnohých obyvateľov mesta i blízkeho okolia priam ikonickým prírodným i športovým areálom. Ako svedčia dobové fotografie, lyžovalo sa tu už v medzivojnovom období 20. storočia. Pekná príroda však láka aj peších turistov.  Do terénu sa vybrala s nadšencom histórie z obce Banka Viktorom Vráblom Iveta Pospíšilová. 

Svahy vrchu Ahoj poskytujú rôzne možnosti 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 Z asi 3 – 4  kilometre od vzdialeného Kúpeľného ostrova v Piešťanoch sa svahy vrchu Ahoj nad obcou Banka javia ako mierne zvlnené. Celý výstup je však do vrchu s prevýšením okolo 200 metrov. Dnes je to najmä pre región okresu známe turistické i lyžiarske stredisko, no v minulosti ho navštevovali najmä iní obyvatelia obce. Ivete Pospíšilovej viac povedal znalec miestnej histórie Viktor Vrábel.

Svahy vrchu Ahoj poskytujú rôzne možnosti 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S lyžovaním na tráve tu miestni začínali v 80. rokoch minulého storočia ako prví nadšenci vo vtedajšom Československu. Neskôr zaniklo, oživila ho opäť nová generácia pred desiatimi rokmi. Tohtoročný svetový pohár sa na svahoch vrchu  Ahoj bude konať počas prvého júnového víkendu za účasti pretekárov zo Slovenska, Českej republiky, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, Talianska a dokonca aj Iránu, Thajska a Japonska.

Galéria

pri vstupe na Ahoj sa nachádza malá obora.jpg preteky v lyžovaní na tráve.jpg Chata Ahoj vybudovana v roku 1933.jpg zimne lyžovanie v roku 2017.jpg
Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Viktor Vrábeľ

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame