Vstúpili sme do Pružinskej Dúpnej jaskyne

Vstúpili sme do Pružinskej Dúpnej jaskyne

V katastrálnom území obce Pružina v okrese Považská Bystrica možno nájsť viacero prírodných pamiatok. Sú v Správe slovenských jaskýň a lákajú na tieto miesta mnoho turistov, cykloturistov a najmä jaskyniarov. Hana Michalčíková sem merala cestu, aby sa pozrela do jednej z najstarších jaskýň na Slovensku, ktorá sa nachádza priamo vo svahu Čierneho vrchu. 

Vstúpili sme do Pružinskej Dúpnej jaskyne 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred chvíľou sme  spoznávali okolie Pružinskej Dúpnej jaskyne v okrese Považská Bystrica  a dozvedeli sme sa , že patrí k najstarším na Slovensku.  Je dlhá približne 300 metrov , široká asi 20 metrov a vysoká 5 metrov. Verejnosti je prístupná len jej časť. Prvá písomná zmienka o jaskyni je z roku 1860. Neskôr, v roku 1895 ju preskúmal známy trenčiansky župný lekár, prírodovedec a múzejník Dr. Karol Brančík, ktorý vyhotovil aj jej prvú mapu. Odvtedy prebieha nepretržitý výskum a ako Hane Michalčíkovej povedal jaskyniar Bohuslav Kortman stále pribúdajú aj nové poznatky o kostiach pravekých šeliem starých 30 000 rokov.

Vstúpili sme do Pružinskej Dúpnej jaskyne 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V obrázkoch krajiny sme dnes s jaskyniarom Bohuslavom Kortmanom navštívili Pružinskú Dúpnu jaskyňu, jednu z najstarších na Slovensku, ktorá vznikla pred 10 miliónmi rokov.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame