Po stopách I. sv. vojny - Vojnové pomníky

Po stopách I. sv. vojny - Vojnové pomníky

Presne 4 roky, tri mesiace a 9 dní. Toľko trvalo vojnové besnenie, ktoré si vyžiadalo vyše 15 miliónov  obetí a viac ako 20 miliónov zranených a zmrzačených. Prvá svetová vojna, nazývaná aj Veľká vojna, bola z pohľadu súčasníkov najkrvavejším vojnovým konfliktom globálneho rozsahu a mená jej obetí sú navždy vpísané do kameňa na mnohých miestach nášho regiónu.
Na niektoré z nich sa v ďalšej časti seriálu Po stopách prvej svetovej dnes vyberieme s Tatianou Šuškovou.  

Vojnové pomníky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Väčšina pamätníkov, pamätných tabúľ, či krížov pripomínajúcich aj v našom regióne obete prvej svetovej vojny,  ktorých bolo z územia dnešného Slovenska takmer 70 tisíc,  bola vytvorená pri príležitosti desiateho výročia ukončenia Veľkej vojny. Takéto pamätníky však pribúdali aj s väčším časovým odstupom, pretože obyvateľom mnohých obcí a miest spomienky na mladých mužov, ktorí položili svoje životy za slobodu, neboli ľahostajné.
Tatiana Šušková stojí v obci Kyselica na juhu Slovenska s Pavlom Hideghétim pred pamätnou tabuľou, ktorá pribudla na kostole až na konci minulého storočia. 

Vojnové pomníky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koľko pamätníkov prvej svetovej vojny na miestnych cintorínoch, v blízkosti kostolov, v parkoch na námestí, na ktorých sú vytesané mená tých, ktorí vo vojne padli a na ktorých by sme nemali zabúdať,  v obciach a mestách na Slovensku máme?  Už o týždeň vám predstavíme unikátny projekt, ktorý na túto otázku hľadá správnu odpoveď.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame