Remeslo má zlaté dno - Krajčírska práca

Remeslo má zlaté dno - Krajčírska práca

Krajčírske remeslo bolo kedysi veľmi vážené. Veď kto už by nechcel chodiť pekne oblečený, podľa najnovšej módy a vhodne zakryť nedostatky postavy. Pôvodne domácku prácu žien začali v 12. storočí vykonávať muži a práve tí, vykresľovaní ako šikovní aj prefíkaní, sa dostali i do mnohých rozprávok. My sa však s Ivetou Pospíšilovou pozrieme, či má  toto remeslo aj dnes zlaté dno. Navštívime piešťanské krajčírstvo Evy Prouzovej, ktorá na svoje pracovisko denne dochádza z 15 kilometrov vzdialenej Modrovej v okrese  Nové Mesto nad Váhom. 

Remeslo má zlaté dno - Krajčírska práca I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Väčšina krajčírstiev sa dnes venuje prevažne opravám odevov. Okrem výmeny zipsov najmä skracovaniu, sceľovaniu, ale príležitostne  aj žehleniu oblekov, či nohavíc alebo prišívaniu gombíkov. Súčasťou prevádzky je tiež obchod s látkami a textilnou galantériou.

Krajčírske remeslo si podľa Evy Prouzovej z Modrovej vyžaduje zručnosť, trpezlivosť, aj cit pre vkus. Zákazníci očakávajú i poradenstvo. Viac sa dozvedela Iveta Pospíšilová.

Remeslo má zlaté dno - Krajčírska práca II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 Eva Prouzová po vyučení sa za dámsku krajčírku odišla s manželom na dlhší čas do zahraničia. Tam sa pôvodnej profesii nevenovala. Vrátila sa k nej pred siedmimi rokmi, pretože ju šitie baví. Remeslo uživí ju aj jej kolegyňu a v tomto prípade sa potvrdilo, že krajčírstvo má stále zlaté dno. 


Ak ste nás pozorne počúvali, určite poznáte správnu odpoveď na súťažnú otázku: Hrúbku ihiel označuje číslo. Vyššia hodnota znamená tenšiu ihlu alebo hrubšiu?
Odpoveď nám pošlite do konca budúceho týždňa na adresu: Rádio Regina, Mýtna ulica č. 1, P.O.Box 55, 817 55, Bratislava 15 – a nezabudnite pripísať heslo REMESLO.  Vašu odpoveď nám môžete napísať aj e-mailom na adresu: remeslo@rtvs.sk. Všetky správne odpovede zaradíme do záverečného žrebovania, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 20. decembra.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame