Iná pekáreň, iný príbeh

Iná pekáreň, iný príbeh

Objav chleba nemôžeme priradiť konkrétnemu národu. V  priebehu tisícročí  sa vyvíjal v rôznych častiach sveta rôzne. Hoci moderná verzia rezaného chleba je pomerne nový vynález, samotný chlieb je starobylá potravina s históriou dlhšou než 22 000 rokov. Dnes patrí chlieb k základným potravinám, ktoré sa pripravujú pečením, parením, dokonca aj  vyprážaním cesta, ktoré pozostáva minimálne z múky, vody, soli a droždia. Ak by sme mali označiť nejakú potravinu, ktorá sprevádza ľudstvo takmer celou históriou, bol by to práve  chlieb. A práve chlebu je venovaný náš seriál tento týždeň. Viera Horáková sa zastavila v pekárni v centra Bratislavy a sledovala prácu 26 ročného Tomáša Kubiša.  

Iná pekáreň, iný príbeh 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ten, kto bol vo Francúzsku, zaiste rád spomína na bagety či croisanty, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou raňajok, ale aj obeda či večere. Na takéto výrobky sa špecializuje i jedna z bratislavských pekární. Je tzv. remeselná a svedčí o tom, že svet pečiva je vskutku rôznorodý. Navštívila ju Viera Horáková, ktorá nám po celý týždeň ponúka vôňu chleba v tej najrôznejšej podobe.

Iná pekáreň, iný príbeh 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A znova cítiť v našom štúdiu vôňu pečiva a chleba. Dnes navštívime bezlepkovú pekáreň, v ktorej využívajú len prírodný kvások a všetky produkty, ktoré ponúkajú, sú vegánske, čiže neobsahujú nič živočíšne. Ako sa dozvedela Viera Horáková, pred 4 rokmi ju zakladal Matúš Zvalo, ktorý, ako sám hovorí, vykročil do neznáma tou správnou nohou.

Iná pekáreň, iný príbeh 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dušan Martinov pracuje v jednej z bratislavských pekární. Pochádza zo Srbska, vyštudoval konzervatórium a 9 rokov dirigoval 40 členný cirkevný zbor. Nejaký čas bol aj kazateľom. Na Slovensko prišiel spolu s manželkou pred štyrmi rokmi. Za prácou a lepším životom. Tém na rozhovor  našiel s Vierou Horákovou neúrekom, ale oni spomínali a ochutnávali chlebík, ktorý s kolegami pečie. 

Iná pekáreň, iný príbeh 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A dnes naposledy budeme cítiť vôňu a chuť čerstvého chleba. Rodinnú pekáreň neďaleko Senca tvoria dedo, syn, vnuk a dokonca i pravnuk. Všetkých spája nielen meno Dušan, ale predovšetkým láska k tomuto remeslu. Denne tam upečú viac ako 80 druhov výrobkov, ktoré rozvážajú do Bratislavy a širokého okolia. Ako sa dozvedela  Viera Horáková, hoci pekáreň zakladal pred vyše 30 rokmi dnes 74-ročný pán Dušan, svoje miesto vo firme má aj  jeho manželka Valéria. 

Iná pekáreň, iný príbeh 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A tu sa naša cesta za kvalitným chlebíkom končí. Už v pondelok navštívime našich vedcov, Janka Bleyová totiž nahrávala na pôde Slovenskej akadémie vied.

Autorka: Viera Horáková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame