Príbeh z bratislavskej spaľovne

Príbeh z bratislavskej spaľovne

Hoci sa legislatíva o triedení odpadov v posledných rokoch sprísňuje, stále platí, že
z 330 kilogramov komunálneho odpadu, ktorý ročne vyprodukuje priemerný Slovák, sa recykluje len 8 percent. Tisíce ton našich smetí v Bratislave a v Košiciach končí v spaľovniach komunálneho odpadu. A práve tento týždeň vás pozveme v našom seriáli na exkurziu do bratislavskej spaľovne.Tatianu Šuškovú však najskôr zaujímalo:  

Príbeh z bratislavskej spaľovne - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobrou správou je, že Slováci sa v triedení odpadov zlepšujú. Podľa údajov ministerstva životného prostredia sme vytriedili vlani viac ako v predchádzajúcom roku a to až o 6,5 kilogramu. Tou menej dobrou správou je, že sa dá triediť oveľa viac. Potom by aj v bratislavskej spaľovni mali oveľa menej práce. Okrem dvoch  povinných odstávok funguje po celý rok, v sviatok aj v piatok 24 hodín denne.

Príbeh z bratislavskej spaľovne - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V súčasnosti je na Slovensku 28 spaľovní priemyselného odpadu, 39 spaľovní nemocničného odpadu a len dve spaľovne komunálneho odpadu. Jedna v Košiciach, druhá v Bratislave. Tatiana Šušková vás pozýva na miesto, kde končí náš komunálny odpad.
Ekologička spoločnosti OLO Anna Rotbergová však pri výsypnej jame, kde sa odpady zhromažďujú hovorí, že by nemusel až v takom veľkom množstve: 

Príbeh z bratislavskej spaľovne - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hodíme vrece so smeťami do kontajnera s komunálnym odpadom a tým pre nás prestane existovať. Smeti z komunálneho odpadu v Bratislave a v Košiciach putujú do spaľovne.
Napriek tomu, že bratislavská spaľovňa tento rok oslavuje 40 rokov od uvedenia
do prevádzky, ide o moderné, efektívne a bezpečné pracovisko. Na rozhlasovej exkurzii to Tatiane Šuškovej potvrdila jej ekologička Anna Rotbergová. 

Príbeh z bratislavskej spaľovne - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to ako začarovaný kruh. Na jednej strane pochvala, že Slováci triedia oveľa viac odpadu, na druhej strane údaj, že jeho množstvo pribúda. Nestačí ho totiž len triediť, ale už aj pri nakupovaní rozmýšľať tak, aby sme ho vyprodukovali čo najmenej.

Skládka alebo spaľovňa? Asi jasná odpoveď. V porovnaní so skládkou, ktorá je vlastne nezničiteľná a o ktorej nevieme, aké procesy sa v nej za 40-50 rokov začnú diať, spaľovne nás zbavia odpadu naveky a pri prísnej kontrole emisií nám poskytnú dokonca ešte aj množstvo užitočnej energie. Na Slovensku sa môžu pýšiť spaľovňami len dve mestá – Bratislava a Košice. Na rozhlasovú exkurziu do tej bratislavskej nás tento týždeň pozýva Tatiana Šušková s ekologičku spoločnosti, ktorá v Bratislave likviduje odpady Annou Rotbergovou. Najskôr zamysleli nad budúcnosťou likvidácie odpadu. 

Príbeh z bratislavskej spaľovne - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj pri smetiach a odpadoch teda platí, že je to v našich rukách. A aký je recept na najrýchlejšiu likvidáciu odpadu? Rozmýšľať už pri nákupe nad tým, ako ho vyprodukovať čo najmenej alebo vôbec.


Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame