Naši rozhlasoví cudzinci

Naši rozhlasoví cudzinci

Ako sa žije cudzincom na Slovensku? Prečo merali k nám cestu z rôznych kútov sveta a čo rozhodlo, že napokon ostali? Aj na to bola zvedavá moja kolegyňa Janka Bleyová. Za cudzincami však nemusela  nikam cestovať. Tých „našich“ našla v priestoroch rozhlasovej  pyramídy v redakciách Rádia Slovakia International.  Príbeh štvrťstoročnej existencie zahraničného vysielania je úzko spätý so vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Zvučka vysielania zaznela v rozhlasovom éteri  totiž  začiatkom januára 1993.  A šéfdramaturgička RSI Jozefína Mikleová s hrdosťou v hlase, takto predstavila svoj tím. 

Naši rozhlasoví cudzinci - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnom príbehu, ktorý Janka Bleyová nazvala „Naši cudzinci“, vás zavedieme medzi členov anglickej redakcie, ktorá je súčasťou veľkej rodiny  Rádia Slovakia International. Slovo má najskôr šéfdramaturgička RSI Jozefína Mikleová.

Naši rozhlasoví cudzinci - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak ste to počuli: trochu odlišný je iba temperament Rumunov, alebo Novozélanďanov, ale v konečnom dôsledku, bez ohľadu na krajinu narodenia, všetci sme ľudia s rovnakými radosťami i starosťami.

V našom príbehu  o našich cudzincoch sme spoznali zástupcov z francúzskej i anglickej redakcie a dnes nás Janka Bleyová so šéfdramaturgičkoou RSI Jozefínou Mikelovou pozývajú  do ruskej redakcie.

Naši rozhlasoví cudzinci - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Neodmysliteľnou súčasťou Rádia Slovakia International je nemecká redakcia. Ako skonštatovala šéfdramaturgička RSI Jozefína Mikleová, nie je to len geografická  blízkosť nemecky hovoriacich krajín, ale aj záujem samotných  poslucháčov o vysielanie. No a výsledkom je fakt,  že nemecká redakcia má  s poslucháčmi  veľmi blízky, ba až familiárny vzťah. Mnohí z nich redakciu navštevujú, telefonujú, pozývajú redaktorov na stretnutia svojich klubov. Janka Bleyová sa dozvedela aj to, že  nemecká redakcia  úzko spolupracuje aj so Slovenským inštitútom v Berlíne a vo Viedni.

Naši rozhlasoví cudzinci - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je piatok a my vás v tomto týždni po piatykrát zavedieme medzi „native speakrov“ Rádia Slovakia International. RSI aj prostredníctvom  internetu a satelitu denne informuje  poslucháčov vo svete, o aktuálnom dianí na Slovensku. Samozrejme, na frekvencii FM  si vysielanie môžu naladiť aj cudzinci žijúci v Bratislave  a v okolí. Aj dnešný príbeh o „našich cudzincoch“ otvára  šéfdramaturgička rádia Jozefína Mikleová, ktorá Janke Bleyovej  ochotne predstavila aj ďalší z jej tímov.

Naši rozhlasoví cudzinci - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To teda boli príbehy „našich cudzincov“  spod našej rozhlasovej pyramídy. Počas celého týždňa ich pre vás pripravovala Janka Bleyová. V pondelok sa mení téma i obsadenie, na začiatku školského roka budeme skloňovať práve školstvo.

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame