Minulosť a súčasnosť Dediny mládeže

Minulosť a súčasnosť Dediny mládeže

Tento týždeň si pripomíname sedemdesiate výročie založenia Dediny Mládeže. Táto obec vyrástla na južnom Slovensku neďaleko Kolárova doslova na zelenej lúke, presnejšie, na močaristej pôde, ktorá ožila vďaka mladým ľuďom zo všetkých kútov republiky. Minulosť, ale aj súčasnosť Dediny Mládeže, so všetkými jej prvenstvami, zvláštnosťami a zaujímavosťami, vám od dnes až do piatka priblíži Michal Herceg. 

Minulosť a súčasnosť Dediny mládeže Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň vám predstavujeme jubilujúcu Dedinu Mládeže, ktorá vznikla na juhu Slovenska, len kúsok od Kolárova, presne 4. apríla roku 1949. Od začiatku to bola obec poľnohospodárska. O niektorých raritách niekdajšieho jednotného roľníckeho družstva, no aj o súčasnej poľnohospodárskej výrobe, hovoril Michal Herceg s riaditeľom podniku Agroreal inžinierom Ľudovítom Turoňom. Mimochodom, rovnako sa volal aj jeho otec, dlhoročný predseda družstva, ktorý sem s rodinou prišiel z Oravskej Lesnej.

Minulosť a súčasnosť Dediny mládeže - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V čase vzniku Dediny Mládeže, o ktorej celý tento týždeň hovoríme, sa o mládeži hovorilo ako o "držiteľke rána." Znie to vzletne poeticky, ale je to tak. Bez mladých to jednoducho nepôjde. A tak sa Michal Herceg dnes pýta najmä na mladých ľudí z Dediny Mládeže.

Minulosť a súčasnosť Dediny mládeže - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dedina Mládeže na juhu Slovenska, ktorej venujeme tohtotýždňový seriál, má práve dnes svoje sedemdesiate narodeniny. O tom, ako na pustom, močaristom mieste plnom bodliakov vznikala na tie časy pokroková obec, svedčia fotografie a dokumenty v niekdajšej izbe revolučných tradícií, dnes pamätnej izbe, ktorá sídli na poschodí obecného úradu. Navštívil ju Michal Herceg.

Minulosť a súčasnosť Dediny mládeže Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera uplynulo presne sedemdesiat rokov od vzniku Dediny Mládeže. Celý týždeň sme sa venovali viac-menej jej minulosti, no dnes sa pozrieme najmä na to, čo zaujímavé sa v tejto malej obci na juhu Slovenska deje dnes. Michal Herceg sa v nasledujúcom rozprávaní pokúsi prilákať vás do Dediny Mládeže aj ako návštevníkov. Napríklad pani Anna sa sem prisťahovala z mesta v dôchodkovom veku.

Minulosť a súčasnosť Dediny mládeže - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Inak ako takýmto odkazom sme náš seriál z Dediny Mládeže skončiť ani nemohli. Obci a jej obyvateľom blahoželáme k jubileu a prajeme im, nech sú v dedine šťastní a spokojní.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame