Príbeh kapely Jednofázové kvasenie

Príbeh kapely Jednofázové kvasenie

Ak ste na nejakom plagáte videli skratku JFQ a márne ste si lámali hlavu, čo znamená, my vám to vysvetlíme v tohto-týždňovom seriáli. Ponúkneme vám totiž minulosť, súčasnosť, ale i sny troch členov slovenskej folkovej skupiny  „Jednofázové kvasenie“ -  Dušana Valúcha,  Miloša Janouška a Karola Svozila. Na jednu zo skúšok  pred ich jarným koncertom sa zašla pozrieť a počúvať Janka Bleyová. 

Príbeh kapely Jednofázové kvasenie - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste v spoločnosti troch hudobníkov kapely Jednofázové kvasenie, pochopíte, že sú zohratí nielen hudobne, ale aj tak ľudsky. Vedia si zo seba uťahovať, láskavo sa podpichovať, ale nik sa na nikoho neurazí. Navyše, je sympatické, že sa nebránia ani prílivu mladej krvi. 

---

Dušan Valúch, Miloš Janoušek a Karol Svozil - také je zloženie hudobnej folkovej  formácie s takmer "poetickým názvom" Jednofázové kvasenie. Začínali pred 35 rokmi  v združení  pesničkárov Slnovrat. Ich domovskou scénou  v osemdesiatych rokoch bolo bratislavské Divadlo u Rolanda, neskôr Divadlo a.ha., v súčasnosti  hrávajú v Divadle Ticho a spol. Sú vlastne jedinými členmi združenia Slnovrat, ktorí po jeho rozpade ešte pravidelne účinkujú. Ktorýsi z nich spočítal, že dovedna majú už 203 rokov. Príznačné pre nich však  je, že sa neboja mladej krvi. Na jednej zo skúšok kapely sa o tom presvedčila Janka Bleyová.

Príbeh kapely Jednofázové kvasenie - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nadhľad, vtip a nesmierna dávka lásky k hudbe – aj tým disponujú členovia Jednofázového kvasenia.

---

Od pondelka vám ponúkame príbeh jedinečnej bratislavskej  kapely s názvom „Jednofázové kvasenie“. Jej hudobníci majú na  svojom konte  už viacero albumov. Pri príležitosti 30. výročia vzniku kapely vyšiel ich dlho očakávaný album „Druhý pes, tretia fáza“. Spomeniem ešte  rok 2016, v ktorom skupina nahrala album Rybí menuet, ktorý bol nominovaný na cenu Radio_Head Awards v kategórii World Music/Folk. Ich muzicírovanie, to však nie je iba „čistý folk“ a už vôbec to nie je hudba iba pre tých skôr narodených. Presvedčila sa o tom aj Janka Bleyová, keď sa s mikrofónom „votrela“ medzi návštevníkov jedného z ich koncertov.

Príbeh kapely Jednofázové kvasenie - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno je to skúsenosťami, možno je to tak trochu aj výhoda ich veku, ale isté je, že aj muzikantské lapsusy, vedia brať s nadhľadom a dokonca z nich urobiť niečo pozitívne.

---

Napriek tomu, že hudobná skupina Jednofázové kvasenie, ktorá je tento týždeň v našej pozornosti, má na svojom konte viacero úspešných albumov, jej členovia sa za oceneniami príliš nenaháňajú. Už dávno totiž pochopili význam vety Svetská sláva – poľná tráva. Pre nich sú tí najdôležitejší poslucháči, či už v priestoroch ich domovského divadla Ticho a spol., alebo na letných bratislavských podujatiach - napríklad v Čitárni u Červeného raka. Janka Bleyová bola na ich koncertoch viackrát, ale predsa ju len niečo prekvapilo.

Príbeh kapely Jednofázové kvasenie - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

---

V jednej pesničke sa spieva – kapely starnú, ale to vôbec nie je príbeh kapely „Jednofázové kvasenie.“ Traja hudobníci spomínanej skupiny, Miloš Janoušek, Karol Svozil a Dušan Valúch sú totiž  stále mladí. A možno aj preto, že na ich koncerty nechodia “iba“ tí milovníci dobrej hudby, ktorí s nimi začínali pred viac ako 35-timi rokmi, ale neustále prichádzajú aj mladí.  A práve v tomto momente sa  v rozhovore na skúške kapely , začala odvíjať ďalšia  otázka rozhovoru Janky Bleyovej s hudobníkmi.

Príbeh kapely Jednofázové kvasenie - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Členom hudobnej skupiny Jednofázové kvasenie, s ktorými sme v dobrej atmosfére prežili celý týždeň, želáme, aby im ten humor, nápady a dobrá muzika vydržali tak dlho, ako v Dobšinského rozprávkach – hrali a spievali až kým nepomreli...

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Facebook

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame