Spoznávame Baťov kanál

Spoznávame Baťov kanál

Pokojná hladina, krásna príroda, kus histórie, ochutnávky vínka v malebných pivničkách, grilovanie a mnoho ďalších zážitkov spolu s oddychom ponúka plavba po Baťovom kanáli. V našom seriáli budeme až do piatku spoznávať túto vodnú cestu a jej okolie. Začíname v Skalici, kde sa plavebná sezóna začala už 1. mája. Skupinku cykloturistov - Rádio Regina Západ zastupoval Miroslav Würfl - privítal Marián Tongeľ, ktorý už dlhé roky pracuje v požičovni lodí na Baťovom kanáli. Najskôr im predstavil výnimočný exponát priamo v prístave.

Spoznávame Baťov kanál - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Krásne zážitky z paluby lode alebo z jazdy na bicykli, čerstvý vzduch, ktorý sa s vami neustále hrá, príroda lužných lesov. To je len zopár dôvodov, prečo tento týždeň spoznávame Baťov kanál na slovensko-moravskom pohraničí a vychutnávame si vôňu začínajúceho leta. Skupinka cykloturistov z Bratislavy si hneď ráno dala zraz v moravskom meste Napajedla, ktoré je známe najmä žrebčínom a chovom anglických plnokrvníkov či barokovým zámkom s nevšednou atmosférou.  Miroslav Würfl najskôr oslovil Zdeňka Urbanovského z Centrály cestovného ruchu Východnej Moravy.

Spoznávame Baťov kanál - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V našom seriáli spoznávame tento týždeň Baťov kanál a jeho okolie. Táto unikátna vodná cesta vznikla v 30. rokoch 20. storočia, jej cieľom bolo zavlažovať územie, ale momentálne je už 17 rokov obrovským lákadlom pre vyznávačov  vodnej turistiky. Patria k nim aj turisti z Bratislavy, ktorých sprevádzal Zdeněk  Urbanovský z Centrály cestovného ruchu Východnej Moravy. Plavbu odštartovali v prístave Napajedla a s mikrofónom tam bol aj Miroslav Würfl.

Spoznávame Baťov kanál - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň spoznávame Baťov kanál a jeho okolie. Od pondelka sme objavovali zákutia cykloturistických chodníkov pozdĺž rieky Moravy a zároveň sme obdivovali meniace sa prírodné scenérie v tejto časti Slovácka.  Dnes budeme spoločne s turistami z Bratislavy, ktorých sprevádzal Zdeněk  Urbanovský z Centrály cestovného ruchu Východnej Moravy, odhaľovať pozoruhodnosti Baťovho kanála z palube lode. Na rieku Morava sa vraciame vo chvíli, keď počas krátkej prestávky, pri klesaní lode v plavebnej komore, nahrával  Miroslav Würfl.

Spoznávame Baťov kanál - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V našom seriáli spoznávame tento týždeň Baťov kanál a jeho okolie. Cykloturisti z Bratislavy sa dnes presunuli do Uherského Hradišťa. V tomto meste našli viacero pozoruhodných pamiatok. Očarila ich Stará radnica, bývalá synagóga, z ktorej je teraz okresná knižnica či Mariánske námestie. Hľadali aj pamätník o regulácii toku rieky Moravy, lebo pre firmu Baťa mala táto vodná cesta niekoľko významov – okrem „starého sna o prepojení európskych veľtokov“  to bola preprava lignitu z bane v Ratíškovciach do tovární v Otrokoviciach. Miroslavovi Würflovi ho ukázal Zdeněk Urbanovský  z Centrály cestovného ruchu Východnej Moravy...

Spoznávame Baťov kanál - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V našom seriáli sme tento týždeň spoznávali Baťov kanál. Viaceré tipy na výlet a zaujímavosti tejto turisticky atraktívnej vodnej cesty nám sprostredkoval Miroslav Würfl. Od pondelka zmeníme tému. Budeme sa venovať remeslám, napríklad hrnčiarstvu paličkovaniu, ale aj drôtovaniu



Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame